Serverer med brækket arm
I de første 47 år af sit liv er Anette typen, der altid klør på – selv når det gør ondt. I mange år arbejder hun fuld tid som dagplejer, og i weekenderne serverer hun til selskaber. Hun kan godt komme op på 80 arbejdstimer på en uge. Og så er der selvfølgelig også lige løb, styrketræning og jobbet som mor til tre halvvoksne børn, der også skal passes.
Indimellem tager det overhånd, det ved hun godt. Som da hun arbejder videre en hel dag med en brækket arm. Hun mærker simpelthen ikke smerten, før jobbet er klaret.
- Jeg er opdraget til, at man først og fremmest skal arbejde hårdt – og hvis man så kan klare noget derudover, er det jo kun dejligt, forklarer hun.
Derfor bliver Anettes mand, Peter, også bekymret, da hun i foråret 2020 begynder at ligge mere og mere på sofaen. Så da hun oveni klager over ondt i maven, sender han hende resolut til lægen.
En hurtig blodprøve afslører ingenting, så lægen og Anette bliver enige om, at det nok bare er hende, der er pivet. Men symptomerne forsvinder ikke. Og efter 5-6 konsultationer over et par måneder bliver hun endelig henvist til undersøgelse for tarmkræft.
Så går det stærkt. For der er noget, der slet ikke er, som det skal være. Anette har endetarmskræft, og hun skal i behandling med det samme.
Midlertidig stomi
Operationen går over al forventning. Det lykkes kirurgerne at fjerne hele kræftknuden i Anettes endetarm, og hun bliver udstyret med en midlertidig stomi.
Peter er med på kursus i, hvordan man håndterer sådan et monstrum, og de bliver hurtigt fortrolige med den.
- Jeg har det rigtig fint i den periode. Selvfølgelig tager det noget tid at komme ovenpå efter operationen, men det er først og fremmest en kæmpe lettelse, at jeg ikke har ondt i maven, husker hun
Efter tre måneder bliver Anette indkaldt til samtale på sygehuset. De vil indstille hende til at få den midlertidige stomi ført tilbage til ’normalen’. Hun er lidt nervøs – men når lægerne siger, at det er det rigtige at gøre, følger hun selvfølgelig deres råd. Og der er et par måneders ventetid, får hun at vide, så hun kan nå at forberede sig mentalt.
Men allerede dagen efter ringer telefonen, mens hun står i Aalborg Storcenter med indkøbsposer i begge hænder.
- Vi har fået et afbud. Kan du komme i morgen? spørger lægen.