Spring navigation over

HPV-vaccine beskytter mod kræft i endetarmsåbningen

Forskning fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning viser nu, at HPV-vaccinen mindsker risikoen for analkræft og svære forstadier til sygdommen. Risikoen er mindsket med op til 70 pct. blandt kvinder, der er vaccineret, før de fyldte 17 år.

Med den nye undersøgelse har forskere nu vist, at HPV-vaccinen beskytter mod alle de kræftformer og forstadier, der er forbundet med HPV, og som opstår i de kvindelige ydre kønsorganer og omkring endetarmen. Modelfoto: Adobe Stock

HPV-vaccinen er nok mest kendt for at beskytte mod livmoderhalskræft. Men en ny undersøgelse viser, at vaccinen også beskytter mod kræft i endetarmsåbningen, såkaldt analkræft, og mod svære forstadier hertil. Resultaterne, der er udført af forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Journal of the National Cancer Institute.

Svære forstadier er alvorlige celleforandringer, der risikerer at udvikle sig til kræft.

I undersøgelsen indgår næsten en million danske kvinder, hvor forskerne har sammenlignet forekomsten af analkræft og svære forstadier af sygdommen blandt kvinder, der er vaccineret mod HPV med kvinder, der er ikke vaccinerede. 

Læs mere om analkræft

Resultaterne er tydelige. Det fortæller professor Susanne Krüger Kjær, der er ekspert i HPV-relateret kræft, og som har ledet undersøgelsen: 

- Risikoen er mindsket med op til 70 pct. blandt de kvinder, der er vaccineret, inden de fylder 17 år. Det er først og fremmest et rigtig glædeligt budskab til de kvinder, der er vaccineret. Men analkræft er også en kræftform, som rammer mænd, og vi forventer at den effekt, vi har set for kvinderne, også vil være gældende for mændene. Vores data afspejler vaccinens effekt i den generelle befolkning og det er et vigtigt supplement til de vel-kontrollerede kliniske forsøg, siger Susanne Krüger Kjær. Hun er forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og overlæge på Rigshospitalet.

Formentlig større beskyttelse med nyeste vaccine

Med den nye undersøgelse lægger forskerne fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning den sidste brik i en række af undersøgelser, der viser, at HPV-vaccinen beskytter mod alle de kræftformer og forstadier, der er forbundet med HPV og som opstår i de kvindelige ydre kønsorganer og omkring endetarmen. 

Forstadier til analkræft - symptomer, behandling og undersøgelser 

Den vigtigste årsag til analkræft og forstadier til sygdommen er HPV type 16. Den første HPV-vaccine, der blev udviklet, beskyttede mod HPV af typerne 16 og 18. Den nyeste HPV-vaccine, der blev indført i vaccinationsprogrammet i 2017, beskytter imidlertid mod yderligere fem høj-risiko HPV-typer, og derfor er der formentlig mere godt nyt på vej i de kommende år. Det forudser speciallæge Louise Baandrup, der er hovedforfatter på undersøgelsen. 

- De nuværende resultater afspejler primært effekten af den første HPV-vaccine, som dækkede to høj-risiko HPV-typer. Med den nuværende HPV-vaccine kan vi nok forvente en yderligere beskyttelse mod forstadier til analkræft på op til 30 pct. I de kommende år forventer vi derfor at se en endnu bedre beskyttelse mod analkræft blandt de vaccinerede kvinder og på sigt også en effekt blandt mændene, siger hun. 

Læs mere om HPV og HPV vaccinen i artiklen:
Denne forskning redder hvert år tusindvis af kvinder

Mens HPV-vaccinen i en række undersøgelser har vist sig effektivt at beskytte mod en række kræftformer, er det ifølge forskerne stadig interessant at følge dens effekt i de kommende år. 

Her er forskerne blandt andet interesserede i at undersøge, hvor længe vaccinens beskyttende effekt varer og om en enkelt dosis er tilstrækkelig. Hidtidige undersøgelser af vaccinens effekt på livmoderhalskræft tyder på en langvarig effekt. Her viser resultaterne, at vaccinen stadig yder beskyttelse, 14 år efter den blev givet.

Resultaterne er offentliggjort her: Baandrup L.: HPV vaccination and anal high-grade precancerous lesions and cancer: a real-world effectiveness study. J Natl Cancer Inst. 2023 Sep 18:djad189. doi: 10.1093/jnci/djad189. Online ahead of print.