Knap halvdelen fortsætter med at spise fra buffeten, selvom de er mætte
Bugnende buffeter og store portioner leder ofte til automatisk overspisning og madspild, hvilket øger risikoen for overvægt, og belaster klimaet unødvendigt.
Kender du til at spise for meget, når du går ombord i buffeten? Så er du ikke alene. En YouGov-undersøgelse fra 2021 viser, at 48 pct. kantinegæster for det meste spiser op, selvom de er mætte.
Selvom buffeten lokker med lækkerier, har det en lang række alvorlige konsekvenser at spise mere, end vi behøver. Når vi gør det dag efter dag, kan det føre til overvægt.
Se i videoen, hvordan du undgår at gå i buffetfælden!
53 pct. af os har overvægt, og det øger risikoen for en lang række sygdomme, bl.a. type 2 diabetes, 15 kræftformer og hjerte-kar-sygdomme. Hvis udviklingen fortsætter, vil 66 pct. have overvægt i 2045, og heraf næsten halvdelen endda svær overvægt
Kantinen kan bidrage til vores sundhed
Når det drejer sig om sundhed og madspild, er kantinen relevant at sætte fokus på. Omkring 1.2 millioner danskere spiser dagligt i en kantine og får her 30-40 pct. af deres daglige energiindtag.
En anden YouGov-undersøgelse fra 2023 viser, at 6 ud af 10 kantinegæster smider mad ud. Næsten halvdelen, fordi de er kommet til at tage for meget fra buffeten, eller portionsanretningerne er for store. Ifølge Miljøministeriet står institutioner og kantiner r for 31.000 tons madspild om året.
- Hvis kantiner vælger at gå fra den traditionelle buffet til færre valg og mindre portioner, spiser vi mindre og reducerer madspild. Det vil gøre en stor forskel for både sundheden og klimaet, fortæller Susanne Tøttenborg fra Kræftens Bekæmpelse og projektleder i partnerskabet ’Ja tak, lidt mindre’.
Ændring af buffeten reducerer madspild
Kræftens Bekæmpelse gik fra en traditionel buffet til kuvertserveringer, da første del af Corona-epidemien satte ind og har fastholdt det. Her har køkkenchef Jens Jepson i lighed med andre kantiner erfaret, at de ansatte spiser mindre, og at der er mindre madspild.
- Vores madspild er mindre, og vi laver portionen i en størrelse, som passer til de flestes behov. Mit indtryk er, at langt de fleste er glade for ændringen, siger køkkenchef Jens Jepson, Kræftens Bekæmpelse
Dansk Industri, der er med i partnerskabet, har lavet samme øvelse i deres kantine og det har betydet, at gæsterne smider 90 pct. mindre mad ud.