Skip navigation

Kræftens Bekæmpelse gør opmærksom på vildledende markedsføring

En udenlandsk webshop markedsfører sig på at donere penge til Kræftens Bekæmpelse ved salg af særlige bh’er, der angiveligt skulle mindske risikoen for brystkræft. Kræftens Bekæmpelse har intet samarbejde med shoppen, og man kan ikke forebygge brystkræft ved at bruge specielle bh'er.

Kræftens Bekæmpelse er blevet opmærksom på, at webshoppen Junelise angiver, at man ved at købe shoppens særlige ’innovative og sunde trådløse bh’ støtter kampen mod kræft i form af et bidrag til Kræftens Bekæmpelse.

Men Kræftens Bekæmpelse har ingen relation til eller samarbejde med Junelise og modtager ingen donationer fra firmaet. Kræftens Bekæmpelse har derfor indgivet en klage over webshoppen til Forbrugerombudsmanden. Klagen skyldes webshoppens vildledende markedsføring og de ukorrekte oplysninger, der står på shoppens hjemmeside.

Kræftens Bekæmpelse har desuden bedt webshoppen fjerne de vildledende og ukorrekte oplysninger.

Bh'er giver ikke brystkræft 

Webshoppen Junelise skriver om de ’innovative og sunde trådløse bh’er’, at der er undersøgelser, som viser, at bh’er med ’underwire’ (bøjler) kan øge risikoen for kræft, selvom der ’ikke er tilstrækkeligt med bevis for at bevise det.’

Det sker ind imellem, at Kræftens Bekæmpelse får spørgsmål om bh’er og kræftrisiko. Det er typisk spørgsmål om, hvorvidt stramme bh’er giver brystkræft, og om bøjle-bh’er gør det.

Bh’er giver ikke brystkræft. Der er ikke videnskabelig dokumentation for, at bh'er øger risiko for brystkræft.

Vi ved fra billedkunsten, at brystkræft har eksisteret, længe før bh'en blev opfundet, fordi der findes billeder af kvinder med forskellige former for kræftsvulster langt tilbage i tiden.

Årsagerne til, at mennesker udvikler kræft, findes i vores livsstil, i miljøet og i arvelige forhold. Oftest er der tale om et samspil mellem flere faktorer. Hormoner (østrogen) spiller en afgørende rolle for udviklingen af brystkræft. Arvelighed er også en faktor.

Derudover har forbruget af alkohol, kost- og motionsvaner, visse sjældne sygdomme, samt hvornår man eventuelt føder, og hvornår man går i overgangsalder også betydning for risikoen for brystkræft.

Læs også:

Hyppige spørgsmål om kræft: Her finder du svarene på forskellige spørgsmål og myter om kræft