Spring navigation over

Kræftens Bekæmpelse: Hver en sten må vendes i tragisk sag om for lange ventetider

Kræftens Bekæmpelse forventer hurtig handling i Region Midtjylland, hvor alvorligt syge kræftpatienter venter for længe på operation på Aarhus Universitetshospital. Sagen viser, at myndighedernes indrapporteringssystem ikke er finmasket nok. Positivt at sundhedsministeren indkalder regionerne til møde.

Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker. Foto: Ditte Valente

Det er uacceptabelt, at alvorligt syge tarmkræftpatienter ifølge DR må vente for længe på en operation på afdeling for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital.

Det understreger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker på baggrund af sagen, hvor patienter med fremskreden tarmkræft ifølge DR ikke har fået operation inden for de maksimale to uger på afdeling for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital.

Onsdag eftermiddag meddelte sundhedsminister Sophie Løhde (V), at hun har bedt Sundhedsstyrelsen indkalde alle regioner til et møde om situationen hurtigst muligt.

- Tak til sundhedsministeren for et hurtigt initiativ. Situationen er alvorlig, og vi må sikre os, at forholdene bringes i orden, og kræftpatienternes rettigheder overholdes, siger Jesper Fisker.

Berettiget tvivl

Sagen kalder på, at man giver de gældende regler for regionernes indberetninger et kritisk serviceeftersyn:

- Monitoreringen af kræftpakkerne og regionernes indberetning af overskridelse af bekendtgørelse om maksimale ventetider er vigtige redskaber til at skabe overblik, kunne reagere i tide og sikre, at patientrettighederne overholdes. Det er der rejst berettiget tvivl om i den her situation, siger Jesper Fisker.

Det er en uholdbar og dybt alvorlig situation for patienterne, deres pårørende, men også for afdelingens ansatte
Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

DR har de seneste dage beskrevet, hvordan 182 ud af 489 patienter med fremskreden tarmkræft i bughulen ikke har fået operation inden for de maksimale to uger på afdeling for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital. Her foretager man avancerede kræftoperationer, som ingen andre hospitalsafdelinger i Danmark kan udføre.

Kræften har spredt sig

For nogle patienter kan ventetiden have haft den konsekvens, at sygdommen har spredt sig så meget, at operation ikke længere er en behandlingsmulighed.

- Det er en uholdbar og dybt alvorlig situation for patienterne, deres pårørende, men også for afdelingens ansatte. Vores ønske er derfor at komme helt til bunds i, hvad der er sket, understreger Jesper Fisker.

På vegne af Kræftens Bekæmpelse har Jesper Fisker i dag, tirsdag 22. marts, sendt et brev til ledelsen på Aarhus Universitetshospital.

I brevet spørges ind til, hvordan overskridelserne er håndteret overfor de berørte patienter, og der efterlyses et datagrundlag for omfanget af problemet.

Link til brevet her 

Drøftelse af gældende regler

Kræftens Bekæmpelse vil også rette henvendelse til Sundhedsstyrelsen for en drøftelse af de gældende regler om indberetninger fra regionerne.

- Vi ser frem til, at sundhedsministeren holder møde med regionerne, og at Sundhedsstyrelsen holder møde med region Midtjylland. Vi kan frygte, at der er et mørketal, og at der er vigtige patientoplysninger, som ikke er synlige i nogle opgørelser. Vi frygter også, at der hersker tvivl på hospitalerne om, hvad de skal indberettes og hvad der ikke skal, siger Jesper Fisker.

Kræftens Bekæmpelse mener, det vil være relevant at sikre, at regionerne indberetter til Sundhedsstyrelsen om samtlige patienter, der er omfattet af bekendtgørelsen om maksimale ventetider for kræft.

- Uden data om alle patienter bliver det svært at sikre, at man rettidigt kan opdage forhold som dem, DR har afdækket, understreger Jesper Fisker.