Skip navigation

Kræftlæge og rockstjerne: Én person var afgørende for Bjarkes livsvalg

Uden sin bedste ven Charlotte havde Bjarke ikke været, hvor han er i dag. Hverken i stramt tøj på scenen til ’Knæk Cancer – et show for sagen’ eller i kittel på kræftafdelingen. Hun ville have været stolt, hvis hun havde opleve det.

""

Om morgenen cykler Bjarke op ad Randersvej til sit arbejde på kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Om aftenen skifter han kitlen ud med skakternet bodysuit og læderjakke, når han som forsanger i bandet Queen Machine optræder som Freddie Mercury på scener i hele verden.

Historien om den usædvanlige karrierekombination begynder i Skødstrup Ungdomsklub i starten af 00’erne. Her møder den 17-årige Bjarke pædagogen Charlotte, der kun er fem år ældre end ham selv. 

Bjarke har altid sunget og spillet alle mulige instrumenter i musikskolen.  Charlotte brænder også for sang og musik, og hun ser Bjarkes interesse og talent, og de begynder at synge sammen. Ud af deres fælles interesse for musik vokser et tæt venskab. 

Bjarke optræder til talentkonkurrence

Charlotte får Bjarke til at tro på, at han kan noget med sin stemme. Hun får skubbet ham ud i nogle sangprojekter. Hun tror på ham, og det giver ham mod til at springe ud i nye ting med sin musik. 

Nogle år senere er de begge flyttet ind til centrum af Aarhus, og de bliver ved med at spille musik sammen, når de har tid. Charlotte får en datter. Bjarke begynder at læse medicin og møder nogle gutter, som han starter tribute bandet Queen Machine med.

Bjarke optræder

”Kæmp for, at vi bliver klogere”

En blæsende tirsdag i oktober 2011 sidder Bjarke på lægterne i Parken til en landskamp mellem Danmark og Portugal. Hans telefon ringer. Det er Charlottes veninde Dagmar, der fortæller, at Charlotte har fået konstateret brystkræft. Bjarke ser kampen færdig. Danmark vinder 2-1 over Portugal. Dagen efter ringer han til Charlotte. 

Charlotte får al den behandling, lægerne kan give: Operation, kemo og stråler. Omkring jul er hun færdigbehandlet, og hun og Bjarke skal indspille nogle numre i et studie. Charlotte har ondt i ryggen og tror, det er en nerve, der er i klemme.

Samme nat bliver hun hentet af en ambulance, fordi hun har så mange smerter i ryggen. Hun bliver scannet, og det viser sig, at kræften er vendt tilbage og har spredt sig til flere steder i kroppen, bl.a. knoglerne i ryggen. Charlotte er 32 år. Hendes datter er 1. 

Charlotte kysser sin datter

Herfra går det stærkt. Lægerne kan ikke fjerne kræften, når den har spredt sig til andre organer i kroppen, så Charlotte kan kun modtage al den livsforlængende behandling, det er muligt at give. 

Det er en voldsom tid. Men for Bjarke bliver Charlottes sygdom også skælsættende for hans professionelle liv. ”Du skal blive kræftlæge, Bjarke – kæmp for, at vi bliver klogere på det her,” siger Charlotte. 

”Hvorfor helvede kan de ikke gøre noget? Hvorfor skal det gå så stærkt? Hvorfor findes der ikke mere behandling? Vi skal kunne gøre mere,” tænker Bjarke.

""

Hallelujah

30. maj 2012, et halvt år efter diagnosen, sidder Bjarke midt i en forelæsning, da han bliver kaldt ind på hospitalet: Det er nu, han skal komme. Bjarke, familien og Charlottes veninde, Dagmar, sidder omkring hende. Bjarke trykker hendes hånd og får hvisket ”farvel” ind i hendes øre. Han synes, han fornemmer et svagt klem som svar. 

Mens hun sover ind, synger Bjarke og Dagmar Leonard Cohens ”Halleluja”, der var en af Charlottes yndlingssange. 

Charlotte har bedt Bjarke synge til sin begravelse. Så i kirken synger han og Dagmar sammen ”Er der nogen i himlen”. Han kan, fordi han skal, og fordi han har lovet det, men han er knust. 

Bjarke taler med sine venner. Med sine medstuderende og sine forældre. Og med en psykolog. Hans bedste veninde er død af kræft, og han læser hver dag om sygdomme på sit studie. Det hjælper at tale om det, og han er ikke en, der holder tingene inde. 

I august spiller Queen Machine for første gang på Smukfest. Fra scenen sender han en tanke til Charlotte – uden hende var han aldrig nået hertil.

""

En forskel for mennesker i krise

Efter studiet arbejder Bjarke et år med brystkræftpatienter.  Men kan han være sådan et sted uden at tage for meget med hjem? Uden at blive for berørt af mennesker i samme situation som Charlotte? 

Det kan han. Når han snakker med patienter og pårørende, kan han gøre det med medfølelse og empati. Han har selv oplevet, hvordan det er, når livet krakelerer fuldstændig. 

Når han har haft en samtale med mennesker i dyb krise, måske endda revet tæppet væk under dem med en alvorlig besked, og de på vej ud af kontoret giver ham hånden og siger ”Tusind tak for hjælpen” – så ved han, at han gør en forskel.

Nu er han sikker på, at hans fremtid er i onkologien. Den har de lange patientforløb. De svære samtaler. Forskning. Og de helt store succeser. 

Når han bliver berørt af de skæbner, han møder på hospitalet, hjælper det at komme ned i øvelokalet og tænke på noget helt andet. Når akkorderne fra ’We are the champions’ bliver slået an, er der ikke plads til mørke tanker.

""

Knæk Cancer giver håb

Bjarke og bandet er ikke et sekund i tvivl, da de bliver spurgt, om de vil spille i ’Knæk Cancer – et show for sagen’ og give deres bidrag til, at der kommer penge ind til kræftforskning. 

Han mener sagtens, at man kan sætte fokus på kræft og samtidig underholde. Der er masser af solstrålehistorier, som kan give håb til dem, der skal igennem noget af det hårdeste i deres liv Og heldigvis bliver de fleste kræftfri. 

""

Bjarke ved om nogen, hvor meget det betyder, at der kommer penge ind til forskning, så læger og forskere komme videre og blive klogere på kræft. Han er selv lige begyndt på en forskeruddannelse, hvor han skal undersøge ulighed i adgang til strålebehandling for brystkræftpatienter. 

Så når han står på scenen i ’Knæk Cancer – et show for sagen’, er han en af de mange, der samler ind til kræftsagen. Men samtidig én, der skal give os mere viden om kræft, så flere i fremtiden overlever sygdommen.