Landsindsamling i kærlighedens navn
I Hillerød sad frivillige klar til at udlevere indsamlingsbøtter og klæde knap 100 indsamlere på. Kærlighed til kræftramte, pårørende og ønsket om at gøre en forskel, fik frivillige til at stemme dørklokker. Et enkelt par brugte indsamlingen som en date.
Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Hillerød er meget mere end en genbrugsbutik.
For andet år i træk dannede butikken nemlig rammen om Kræftens Bekæmpelses store Landsindsamling, hvor Hillerødborgere fra morgenstunden stod i kø for at udvise heltegerninger godt hjulpet på vej af indsamlingsledere og frivillige fra lokalforeningen, som uddelte indsamlingsbøtter og rutekort til de fremmødte.
Men hvad fik lokalborgerne til at trodse nattøjet og sofaen for at gå ud og samle ind på en højhellig søndag formiddag?
En god sag og god karma
Spørger man Caroline Gottscalk, som var blandt de cirka 100 morgenfriske Hillerødborgere, lyder svaret:
- Jeg startede egentlig for et år siden, fordi en veninde havde meldt os til. Desværre blev hun syg dén dag, men så besluttede jeg mig bare for selv at gå ud og samle ind. Jeg havde en god oplevelse, og tænkte: det skal jeg gøre hvert år, så nu er det bare blevet en tradition. Det er en god sag og giver god karma, fortæller 26-årige Caroline, som heldigvis selv har været forskånet for at have kræft tæt ind på livet.
I år havde Caroline allieret sig med kæresten Martin, hunden Kenneth og venneparret Line og Nicklas med deres knap 4-årige søn Noah.
- Vi har haft masser af kræft i begge vores familier, lyder det fra Line og derfor sagde parret ikke nej, da Caroline inviterede dem med på gåturen.
På velgørenhedsdate
For andre, der havde valgt at bruge søndagen på at samle ind til kræftsagen, tjente Landsindsamlingen også som en aktivitet til deres stævnemøde.
- Jeg fik lyst til at tage på en lidt anderledes date og tænkte: hvorfor ikke tage ud og samle ind til Landsindsamlingen sammen? Vi er på vores tredje date, fortæller 54-årige Charlotte Modell.
Charlottes mor har haft brystkræft, og derudover har hun kendt flere, som i årenes løb har mistet livet til kræft, hvorfor hun gerne vil vise flaget for kræftsagen.
- Min lillebror og far døde begge af kræft. Så jeg sagde ja til at gå med Charlotte ud og samle ind. Men for mig er det dog lidt grænseoverskridende at stemme dørklokker, fortæller daten Stefan Porkorni på 61 år og uddyber:
- Jeg har aldrig før været med til en indsamling til Kræftens Bekæmpelse og jeg er også lidt nervøs, fordi jeg har en fortid som Jehovas Vidne. Det er mange år siden nu, men jeg kunne egentlig aldrig rigtig lide at ringe på folks døre dengang, fordi jeg tit mødte negative holdninger.
Da Charlotte og Stefan et par timere senere vender retur, fortæller de, at deres date ikke var gået helt efter planen.
De lagde nemlig ud med at gå forkert, fordi de ikke havde tydet kortet ordentligt. Da det var et velhavende villakvarter, de fejlagtigt havde forvildet sig ind i, endte det dog kun med at give ekstra pote til kræftsagen.
- Vi gik i et lækkert villakvarter, hvor vi skovlede 100 og 200 kr. sedler ind. Både kontant og på Mobilepay, fortæller Charlotte smilende og fortsætter:
Det lykkedes Charlotte og Stefan at indsamle 650 kroner alene via Mobilepay. Derudover lå der en del kontanter i selve indsamlingsbøtten.
- Folk var meget venlige og gavmilde og tog godt imod os, så jeg vil helt sikkert gentage oplevelsen til næste år. Jeg kan varmt anbefale andre at prøve det samme og det gør kun oplevelsen bedre, når man går sammen med en sød kvinde, fortæller Stefan.
- Der er helt sikkert basis for en fjerde date, lyder det forventningsfuldt fra Charlotte.
For Thildes mor
- Jeg mistede min kone til kræft for 11 år siden og Thilde sin mor, og så syntes Randi, at vi burde gøre noget, fortæller Kasper, som har taget sin 14-årige datter, Thilde, konen Randi og papdatteren Alma på 17 år med sig.
- Jeg sagde til Kasper for mange år siden: Jeg tror, at vi skal gøre en ekstra indsats. Jeg mener, at det er 8. eller 9. gang at vi skal ud og samle ind, fortæller Randi.
Kl. 12.15 returnerer Kasper og Randi indsamlingsbøtten efter nogle timer i byen.
- Pigerne var trætte og er gået hjem. Men det har været en god oplevelse igen i år. Vi har fået en god blanding af både kontanter og mobilepay-overførsler. Men man kan godt mærke, at der er mange, der sover længe om søndagen. Der var også mange, der stadig sad med brødkrummer i munden, griner Randi.
130.000 kr. i bøtten
Kl. 13.00 var de sidste indsamlere retur, og ifølge indsamlingsleder Claus Engly Henriksen nåede lokalborgernes heltegerning et resultat på godt og vel 130.000 kr. inkl. Skævinge.