Spring navigation over

Marie Brixtofte: 18-års aldersgrænse for alkohol er ikke en partipolitisk kamp

Politiker og psykolog Marie Brixtofte kæmper en kamp for at indføre en 18-års aldersgrænse for salg af al alkohol. Selvom hendes parti Venstre ikke støtter op om forslaget.

Marie Brixtofte støtter borgerforslaget ”Stop for salg af alkohol til unge under 18 år!”. Foto: Privat

Marie Brixtoftes ældste datter på 13 år er endnu ikke gået i gang med at drikke alkohol. Alligevel er det en samtale, der fylder i hjemmet. For følger datteren statistikkerne, er der stor risiko for at hun snart får sin alkoholdebut. Langt størstedelen af elever i 9. klasse har nemlig prøvet at drikke alkohol og knap halvdelen har været fulde mindst to gange.

- Det er vigtigt for mig at lave faste regler og have dialog med min datter om alkohol. Jeg mener i hvert fald, at hun skal vente med at drikke alkohol til hun er 16, helst ældre. Men jeg er heller ikke dum. Kulturen i dag presser de unge til at drikke, forklarer Marie.

I dag støtter Marie Brixtofte borgerforslaget ”Stop for salg af alkohol til unge under 18 år!” med sin underskrift. Det er nemlig en kæphest for Marie at få hævet aldersgrænsen for køb af alkohol, på trods af det er imod hendes partis Venstres politik.

- Jeg synes, det er vanvittigt, at aldersgrænsen er arbitrær uden sundhedsfaglige belæg. Lovgivning skal ikke fastsættes ud fra mavefornemmelser eller fastholdes, fordi vores kultur siger det er ’normalt’, fortæller en frustreret Marie Brixtofte, der ser den nuværende aldersgrænse for alkohol som et lykkehjul, der tilfældigt landede på 16 år.

Et råb om hjælp
Som psykolog tager Marie Brixtofte snakken om alkohol med andres børn. Her er hun kun blev bekræftet i de undersøgelser, der viser, at seks ud af ti unge i alderen 15-25 år har oplevet at føle sig presset til at drikke.

- Langt de fleste unge har prøvet at føle sig presset til at drikke mere end de har lyst til. Samtidig er deres hjerner ikke fuldt udviklet og påvirkes af alkohol. Og så øger alkohol risikoen for en lang række sygdomme, fortæller hun.

En af de sygdomme, som alkohol øger risikoen for, er kræft. Mindst syv former for kræft.

Hvert år får mindst 1.100 danskere kræft som følge af alkohol. Det svarer til næsten 3 pct. af alle kræfttilfælde.

Marie mener dog, at det vigtigste og mest afgørende argument for en 18-års aldersgrænse er, at ungdommen føler sig presset til at drikke for at indgå i fællesskaber.

- Det er jo vanvittigt, at vi som voksne og forældre ser stille til, mens børn og unge bliver presset til druk. Vi har et kæmpe ansvar for at ændre den kultur, som vi skal tage på os nu og som kun kan komme i gang gennem lovgivning, mener Marie.

Alkohol behøver nemlig ikke at være en så stor del af unges liv. Hvis man kigger lidt ud over de danske landegrænser, er unges alkoholforbrug markant lavere. Den europæiske rusmiddelundersøgelse ESPAD undersøgelse viser f.eks., at 40 pct. af 15-16-årige danskere har været fulde inden for den seneste måned. Gennemsnittet i Europa er 13 pct.

Forebyggelsesplanen får ikke det sidste ord
Marie er klar over, at alkohol en dag kommer til at være en del af hendes børns liv. Men til den tid vil hun tage snakken og holde fast i sin holdning om, at alkohol først skal kunne købes, når man er over 18 år. Ligegyldigt hvad hendes partis udmelding er.

- Aldersgrænsen for alkohol er ikke partipolitisk. Jeg taler med politikere fra alle ideologier, der er enige i, at aldersgrænsen skal hæves, siger Marie.

Alligevel offentliggjorde regeringen i samarbejde med en række partier i november en politisk aftale om en ny forebyggelsesplan. I den var ikke et lovforslag om en 18 års aldersgrænse. I stedet sænkes procentsatsen for salg af alkohol til 16-17-årige, således at de fremover højst må købe produkter med seks procent alkohol, fremfor de nuværende 16,5 procent. Hovedparten af de unges forbrug udgøres dog i forvejen af produkter som øl og alkoholsodavand, som de fortsat kan købe efter lovændringen.

- Den nye lov er bedre end ingenting. Men kampen er slet ikke slut endnu. Får vi nok underskrifter på borgerforslaget, så skal Folketinget tage lovforslaget op til revision. Så jeg vil kæmpe for hver en underskrift indtil da, afslutter Marie Brixtofte.