Micki Cheng åbner op: "Få døgn inden far dør, når jeg at opfylde hans mest brændende ønske"
Farens barske bugspytkirtelkræft er katalysatoren for, at Micki Cheng ønsker at gøre en forskel for kræftsagen. Han vil give lidt igen til alle dem, der pludselig får kræft tæt ind på livet. Og det er gået op for ham, at det er en lyst, han har tilfælles med mange frivillige.
Da faren får konstateret bugspytkirtelkræft i 2017, smider Micki Cheng alt han har i hænderne for at opfylde et af farens helt store ønsker.
- Min far ville brændende gerne vise min søster og jeg, hvor vi kommer fra. Og selvom han havde en barsk kræftsygdom, havde han det heldigvis fint nok til, at vi kunne rejse, fortæller Micki, der blev kendt af hele Danmark, da han i 2015 deltog i Den store bagedyst på DR.
I en hel uge rejser Micki, hans søster og faren rundt i Hong Kong. Tilbage til familiens fortid. Turens højdepunkt: besøget i farens fødeby.
- Det var rigtig rart at få lov til at se hans glæde, da han kunne vise min søster og jeg barndomshjemmet og familiens landsby. Det var første gang, jeg var i Hong Kong. Turen med far gav mig en bedre forståelse for mine rødder. Og en dybere viden om den kultur, vi kommer fra, siger Micki.
Rejsen tager dog en brat drejning. Farens tilstand bliver hurtigt værre. Kritisk. Han hasteindlægges på et lokalt hospital. For at gøre ondt værre er Micki tvunget til at rejse fra faren, da han ikke kan tage ekstra fri fra arbejde.
- Heldigvis kan min søster blive hos ham på hospitalet i Hong Kong. Mine sidste ord til min far er: ’Vi ses i Danmark, jeg kommer og henter dig i lufthavnen, når I kommer hjem.’ Men det skete aldrig. For far kom aldrig hjem - han døde få døgn senere i Hong Kong. Det var en hård omgang.
Farens kræft var Mickis første nære bekendtskab med sygdommen. Oplevelsen sætter gang i noget i ham.
- Efterfølgende har jeg gerne villet støtte op om den gode sag, fortæller han.
Derfor har han bl.a. været vært for Kræftens Bekæmpelses forebyggelseskampagne 10-kampen. I 2021 deltog han i TV 2’s populære dansedyst Vild med dans og var i den forbindelse med i sær-programmet 'Vild med Dans – Knæk Cancer'. Her dedikerede Micki en dans til sin afdøde far og blev ’kæmpestolt’ over at være med til at samle millioner ind til kræftsagen.
Nu har Micki kastet sig over et nyt projekt. Som vært for Kræftens Bekæmpelses nye frivilligkampagne er han draget ud i landet. Fokus er foreningens fundament: De over 30.000 frivillige, der på hver deres måde bidrager til at sikre, at ingen står alene med kræft.
Kampagnen består blandt andet af flere videoer til de sociale medier, hvor Micki møder de frivillige og er i praktik hos dem.
For Micki var mødet med de mange frivillige en øjenåbner. Han har hilst på frivillige, der arbejder med lokalpolitik, arrangerer events, står i genbrugsbutik, eller som tilbyder gratis rådgivning og støtte til patienter, pårørende og efterladte i mere end 40 steder landet over.
- Jeg er oprigtigt vildt overrasket over, at man kan være frivillig på så mange forskellige måder. Mange tror sikkert – ligesom jeg selv gjorde – at hvis du ikke kan være med til at finde kuren mod kræft, så kan du ikke bidrage med noget. Men det er jo slet ikke rigtigt. Når du sorterer tøj et par timer i en genbrugsbutik, er du allerede med til at gøre en forskel, siger han.
En af de store udfordringer i forbindelse med at hverve nye frivillige er, at mange ofte er bekymrede for, at frivilligt arbejde ikke passer ind i en travl hverdag. Den opfattelse vil Micki gerne være med til at rokke ved.
- Der er så mange muligheder, alt efter hvad du har lyst og tid til. Et par timer er nok. Så afsted til genbrugsbutikken med dig! Eller meld dig til at uddele saftevand ved næste Stafet for Livet, foreslår han.
Som deltager i Den store bagedyst 2015 er han ikke i tvivl om, hvilket frivilligt arbejde han selv ville hygge sig allermest med:
- At stå i en genbrugsbutik – mest fordi der er kaffe og kage hver dag! Og jeg elsker jo kage, ha ha … Desuden er der nogle seriøst seje, handlekraftige damer og herrer, der står i de butikker. De har et fantastisk fællesskab.
Og apropos fantastiske fællesskaber – farens kræft blev ikke kun katalysator for Mickis engagement i kræftsagen. Sygdommen ændrede også hans prioriteter i privaten.
- Jeg har altid brugt tid på min familie. Men jeg er blevet endnu mere bevidst om at nyde tiden sammen med dem, jeg elsker. Og jeg har fået lyst til at give lidt igen til alle dem, der pludselig får kræft tæt ind på livet. Den lyst tror jeg, at mange frivillige har til fælles med mig.
Læs mere om at være frivillig i Kræftens Bekæmpelse her: