Spring navigation over

Når uafgjort er en sejr: Landsholdslegende har fået livet tilbage med immunterapi

For fem år siden får René Henriksen konstateret knoglemarvskræft. Sygdommen er uhelbredelig, og det bliver hans livs vigtigste kamp at holde den i skak. Nu samler han ind til Knæk Cancer - fordi han er et levende bevis på, at kræftforskning nytter.

 - Jeg havde så mange kræftceller i knoglemarven, at der stort set ikke var plads til mit eget blod.

Tidligere landsholdsanfører for Danmark, René Henriksen, tænker tilbage på den dag, da lægen på Herlev Hospital giver ham beskeden om, at han er syg. En sygdom, der senere viser sig at være umulig at vinde over.

- Det er klart, det er en bombe, der sprænger! Den største sorg for mig var i forhold til familien. Hvad skulle der ske med dem? Der fløj mange tanker gennem hovedet.

""

Forud for den nedslående melding har René været fysisk træt i lang tid. Han sover i bilen, når han venter på sine børn efter skole. Det kulminerer på en skiferie, hvor han nærmest ikke orker at tage turen ned på de to brædder efter at have nået toppen.

- Da jeg kommer hjem, går jeg til lægen, og mine blodprøver afslører tydeligt, at der er noget helt galt. Så det var ikke underligt, at jeg var træt hele tiden, husker han.

Springer fra sten til sten

René har efterhånden i fem år været igennem flere forskellig typer kræftbehandling. Det har i lange perioder føltes som en avanceret omgang jorden er giftig. Han har fået kemoterapi, stamcelletransplantation og antistofbehandling. Alle med den fællesnævner, at de ikke har virket, eller at han er blevet meget syg af behandlingen.

- Jeg har følt det, som om jeg har stået på en trædesten, der synker, og så har jeg måttet hoppe videre til den næste. Efter lidt tid synker den også, og på et tidspunkt har jeg da tænkt: Er der flere sten for mig at stå på?

""

Mental styrke

Pibekoncerter, tumultariske publikumsscener, enorme ydre forventninger og et indre pres.

Som professionel fodboldspiller på det danske landshold og i den græske storklub Panathinaikos har René Henriksen prøvet det meste i en skør fodboldverden, som kræver en kolossal mental styrke at begå sig i. De egenskaber fører han direkte over på sin kamp mod kræften.

- Normalt har jeg altid haft en chance for at vinde, uanset hvor svær modstanden har været. Sådan er det ikke med kræftsygdommen, og det har jeg skullet acceptere. Her kan jeg højst få uafgjort, men det er en sejr for mig, forklarer René.

""

Forsøget GRACE

- Har jeg noget valg?

Sådan reagerer René, da hans læge i 2020 præsenterer ham for et forsøg med CAR-T-celleterapi – en særlig type immunterapi.

Læs mere om T-celleteapi

Det er en sindssygt potent behandling. Gennem et drop får han indført én dråbe t-celler over fire timer!

- Jeg bliver syg af behandlingen, men lægerne kan se på mine blodprøver, at det virker.

På et tidspunkt i løbet af forsøget er han endda sygdomsfri.

Men kræften slår tilbage, så lægerne skruer op for dosis.

 - Det kan jeg slet ikke tåle. Huden på mine hænder og neglene falder af. Så jeg bliver nødt til at forlade forsøget og stoppe behandlingen.

Det er hårdt fysisk - og ikke mindst mentalt - at springe fra behandling til behandling, så René holder et par måneders pause for at komme til hægterne igen.

""

Gennembruddet

Men så sker der noget.

Det ”noget" er anden type immunterapi-behandling, som René har mulighed for at prøve. Den hedder Teclistamab, og er en helt ny måde at behandle knoglemarvskræft på, da medicinen virker ved både at styrke immunforsvaret og angribe kræftcellerne. René har modtaget behandlingen i et år nu.

- Jeg har i næsten fire år været kørt helt i bund af forskellige behandlinger, og nu har jeg det godt. Jeg troede aldrig, at jeg kom til at opleve det igen. Faktisk. Så det er ret fedt, fortæller René og tager en dyb indånding:

- Det har været en rutsjebanetur af følelser. Op og ned hele tiden, fortsætter han, mens han tegner den imaginære karrusel i luften.

Behandlingen er endnu ikke godkendt i Danmark, så René får gennem sin læge en særlig godkendelse, så han alligevel kan blive behandlet med medicinen.

""

Livet er tilbage

Nu er der ingen bivirkninger ved behandlingen for René. Det eneste, det kræver, er, at han én gang om måneden tager til Rigshospitalet, får et stik i maven og får taget blodprøver. Alt er næsten som i gamle dage.

- Jeg kan spille fodbold og golf med drengene igen - jeg har især savnet tredje halvleg.

- Nu har jeg energien og overskuddet til at give noget tilbage, derfor er jeg meget glad for at kunne samle penge ind til Knæk Cancer, som støtter forskning i immunterapi. Jeg er et levende bevis på, at forskning virker!

""

Værdsæt de små ting

Livskvaliteten er tilbage. Og ja, det er lidt en kliche, men Rene har fundet en anden dybde i tilværelsen – uden at det skal blive religiøst, bevares – så sætter han pris på de små ting i livet på en anden måde efter alt, han har været igennem.

- Jeg spillede padel i går i nogle timer, og da jeg kørte hjem, tænkte jeg, at det bare var dejligt. Den følelse havde jeg ikke i samme grad, før jeg fik kræft. Det er fandeme fedt!