Svært at dokumentere
Bibi Hornstrup har arbejdet to år som palliationssygeplejerske på Svanevig Hospice på Lolland. Også hun hilser den nye retningslinje velkommen.
- Jeg tror ikke, der står noget i retningslinjen, som vi, der arbejder på hospice, ikke ved i forvejen. Men det er godt at blive bevidstgjort om, at den åndelige omsorg er så vigtig, siger hun.
Bibi Hornstrup forklarer, at hun som palliationssygeplejerske er vant til at arbejde med begrebet ’total smerte’, der definerer smerte som bestående af fire former for smerter: fysisk smerte, psykisk smerte, psykosocial smerte og åndelig smerte.
- De tre første er vi gode til at få beskrevet og dokumenteret. Den sidste, altså den åndelige smerte, kan være svær, selv på et hospice, fortæller hun.
I virkeligheden handler det om den almenmenneskelige omsorg: At være nærværende og lytte til patienten og de pårørendes spørgsmål og bekymringer, siger hun.
- Det kan for eksempel være, at patienten tænker over sit forhold til sin familie. Jeg har ofte mødt mennesker, der ikke længere har kontakt til et barn eller en bror. Det kan være, at der opstår et behov for at få kontakt til familiemedlemmer, og så kan vi hjælpe med det.
- Det kan også være modsat: At den syge siger, at ’hvis min søster ringer fra Nordjylland, må I ikke sige, at jeg er her’.
- Jeg har også passet en kvinde, der var kristen og havde Gud med sig, men havde mange tanker om, hvor meget hun ville komme til at lide. Hun havde brug for ro og tryghed, og det kunne vi som personale give hende, fortæller Bibi Hornstrup.