Spring navigation over

Ultraforarbejdede fødevarer øger risikoen for kræft

Nyt stort internationalt studie viser, at især forarbejdede kødprodukter og drikkevarer med sukker eller kunstige sødestoffer er de store syndere. De øger ikke alene risikoen for kræft, men også for hjerte-kar-sygdomme og diabetes.

Ultraforarbejdede fødevarer er f.eks. kødpålæg, men tæller også sodavand og energidrikke, kiks og kager mm. Modelfoto: Colourbox

Pizzaer på frost, bacon, coco pops og andre ultraforarbejdede fødevarer er svære at undgå i en moderne travl husholdning, men de er ikke særlig gode for os. Nu viser forskere fra blandt andet Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, at personer der har et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer, har en øget risiko for multimorbiditet, altså risikoen for at udvikle mindst to kroniske sygdomme. 

- Studiet viser, at de stærkeste effekter er relateret til forarbejdede kødprodukter og drikkevarer, der er tilsat sukker eller kunstige sødemidler. Det underbygger den viden, vi allerede har, om at disse kategorier er uhensigtsmæssige i forhold til kræft, hjertekarsygdomme og diabetes, siger gruppeleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, Anja Olsen.

Forskerne har undersøgt kostvanerne hos 266.666 personer fra ni europæiske lande i perioden 1992–2000. Undersøgelsen, der er udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Lancet, viser, at forarbejdede fødevarer fylder meget i vores kost. 

- I gennemsnit er det 31 pct. af deltagernes fødevarer, der er ultraforarbejdede. Hos de italienske og spanske deltagere er det 16–17 pct., mens det hos de danske er hele 45 pct. af det daglige energiindtag, der stammer fra ultraforarbejdede fødevarer. Så allerede for 20–25 år siden stammede næsten halvdelen af det, der blev spist i Danmark, fra denne fødevarekategori, siger Anja Olsen. 

Hvad er ultraforarbejdede fødevarer?
Ultraforarbejdet mad er en fællesbetegnelse for industriproducerede fødevarer, der er tilsat farvestoffer, smagsforstærkere, konserveringsmidler osv. Populært sagt er det fødevarer, som du ikke selv kan lave med de ingredienser, du har i dit køkken. 

- Resultaterne er bekymrende, og man kan roligt sige, at det vil være en meget god idé at fokusere på, at en højere andel af vores kost skal komme fra råvarer, som vi selv tilbereder, siger hun. 

Men studiet viser også, at der sandsynligvis er forskel på de ultraforarbejde fødevarer – og hvor skadelige de er at indtage. Undersøgelsen viser f.eks., at der i kategorien ultraforarbejdet brød og morgenmadsprodukter ikke er en øget risiko for multimorbiditet. Men ifølge Anja Olsen kan det skyldes, at der er tale om en meget bred kategori. 

- Kategorien indeholder for eksempel både industriproduceret fuldkornsrugbrød, som vi ved er sundt, og morgenmadsprodukter med meget sukker, som vi forventer er usundt. Der er behov for at dele kategorierne mere op, så det bliver mere meningsfulde fra en sundhedsmæssig vinkel.    

Ifølge Anja Olsen kan der alligevel godt drages en klar konklusion. Nemlig at de ultraforarbejdede fødevarer er uheldige for vores helbred, og at det er en god idé at skære ned på dem. 

 

Resultaterne er offentliggjort her: Cordova R et al.: Consumption of ultra-processed foods and risk of multimorbidity of cancer and cardiometabolic diseases: a multinational cohort study. The Lancet Regional Health - Europe, 2023: 100771. Published Online. https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2023.100771. https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(23)00190-4/fulltext