Ingen lytter med
Annette er en veluddannet, 66-årig kvinde. Hun har et spændende job, et stort netværk, dyrker yoga, golf og madlavning, læser bøger og følger med i verden.
- Jeg har et dejligt liv med masser af gode mennesker. Men det er hårdt at være alene med sygdommen. Den første gang, jeg blev ramt, var der en tryghed, som ikke er der i dag. Jeg står jo alene med det hele, siger hun.
I forskningskredse taler man om en form for ’strukturel sårbarhed’, der ofte rammer ellers ressourcestærke mennesker, når de bliver syge – kun fordi de bor alene. Det er mennesker, der ellers aldrig ville blive betegnet som sårbare, men som bliver det i deres kræftforløb, fordi der opstår ekstra udfordringer.
Det kan for eksempel handle om at navigere i det komplekse sundhedsvæsen og kommunikere med lægerne. De sidste tre måneder har Annette eksempelvis været hos læger eller på sygehuse 24 gange. Hun får kræftbehandling ét sted, scanninger et andet, hjælp til senfølger et tredje – og sådan bliver det ved.
- Jeg er tovholder i mit eget kræftforløb, for der er ingen læger, der har overblik over det hele, og heller ingen pårørende i det daglige til at hjælpe mig. I begyndelsen kunne jeg måske godt bede en pårørende eller veninde om at tage med. Men de kan jo ikke smide alt, hvad de har i hænderne gang på gang for at møde på Riget et par timer. Og det kommer jo aldrig til at stoppe for mit vedkommende, forklarer hun.
Tanken om at opdatere en ny pårørende på hele forløbet, hver gang hun skal undersøges, føles fuldstændig uoverskuelig.
- Det er for komplekst til, at jeg kan dele det med mange forskellige. Jeg har jo rigeligt at gøre med selv at holde styr på det hele – hvis jeg også skulle holde styr på ’hvem ved hvad’ ville det blive fuldstændig uoverskueligt, siger hun.
- Men konsekvensen er, at der ikke er nogen, der sådan rigtigt ved, hvordan jeg har det. Det ville være fantastisk trygt at have én, der kunne hjælpe med at holde styr på det hele. Så kunne jeg læne mig lidt mere tilbage og koncentrere mig om at få det bedre.
Et par år efter skilsmissen fandt Annette en ny kæreste, og forholdet varede fem år, indtil hun valgte at stoppe det for omkring halvandet år siden. Hun har ikke gjort op med sig selv, om hun ønsker sig en ny kæreste på et tidspunkt.
- For jeg tænker jo over, at den person pludselig får kræften ind i sit liv. Der følger jo en 'pakke' med mig, og det ved jeg ikke, om jeg kan byde ham, forklarer hun.