En god sidste tid
Klokken er 07.14, og Anne-Mette har netop afløst nattevagten. Hun har arbejdet her på afdelingen, siden den første gang slog dørene op i 2006. Selvom hun dengang fik at vide, at hun nok ikke skulle regne med at blive hængende i mere end fem år, fordi det simpelthen var for hårdt i længden – så er hun her endnu. Og der er intet udbrændt over den 58-årige sygeplejerske.
- For mig er det en gave at få lov at komme så tæt på mennesker i den allersidste fase af livet. At høre deres historier og tale med dem og deres pårørende. Det er meningsfuldt arbejde, fortæller hun på vej ned ad gangen.
Palliation er det sundhedsfaglige ord for lindring. Det stammer oprindeligt fra det latinske ’pallium’, der betyder tæppe eller kappe. Så i sin essens handler Anne-Mettes arbejde om brede et kærligt tæppe af pleje ud over uhelbredeligt syge mennesker, så de har det så godt som muligt, mens de er her.
I begyndelsen var afdelingen udelukkende for kræftpatienter, som enten havde mange smerter, eller som af en eller anden grund var ekstra udfordrede i livet. I dag er gruppen udvidet, så mennesker med for eksempel uhelbredelige hjerte- eller lungesygdomme også kan blive lindret.
- For nogle er det endestationen. De er meget syge, når de kommer ind første gang, og dør efter nogle dage. Men langt de fleste kommer hjem igen. For dem er det måneder eller år, det handler om, fortæller Anne-Mette.
Mens de er hjemme, får de jævnligt besøg af afdelingens udkørende team. Og får de det dårligt, kommer de ind på sygehuset igen for at ’blive rettet op’. Måske skal de have ny medicin, eller også er det mest af alt ro og pleje, de har brug for.
- Hos os behandler vi ikke folk, for at de skal blive raske. Men vi gør alt, hvad vi kan, for at de har det så godt som muligt i den tid, de har tilbage, forklarer Anne-Mette.
Her er plads til otte patienter. Lige nu er seks af sengene fyldte, og Anne-Mette har ansvaret for to.