Skip navigation

Alvorlig kræftform kan være udryddet om 10-15 år

Knæk Cancer: Livmoderhalskræft kan være første kræftform, der forsvinder i Danmark.

kvinde på ladcykel
Livmoderhalskræft er en livstruende sygdom, der oftest rammer kvinder mellem 35 og 45 år. Inden 2040 kan sygdommen være udryddet i Danmark. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Eksperter vurderer, at livmoderhalskræft er tæt på at være udryddet i Danmark. Allerede inden 2040 kan så få kvinder blive ramt af sygdommen, at den vil blive betragtet som elimineret. Hvis det sker, vil det være første gang, en kræfttype forsvinder.

- Det er jo fuldstændig enestående, at vi kan stå her i dag og sige, at vi kan udrydde en kræfttype inden for en relativ kort tidshorisont. I 1960’erne var livmoderhalskræft den tredje hyppigste kræftform for kvinder – i dag er den nr. 13, siger Janne Bigaard, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Hun og kollegerne Susanne Krüger Kjær og Berit Andersen, der begge er overlæger og professorer, har ud fra de nyeste danske data gjort status på de tre forudsætninger, der skal bane vejen for udryddelse af livmoderhalskræft i Danmark: tilslutning til HPV-vaccination, deltagelse i screening for livmoderhalskræft og opfølgning, når en kvinde har celleforandringer.

Høj tilslutning til vaccination og screening

Konklusionen er, at det går godt – rigtig godt endda. Danmark nærmer sig WHO’s grænse for elimineringen af livmoderhalskræft, som er defineret som mindre end fire tilfælde per 100.000 kvinder. 

- Danmark kan være blandt de første lande i Europa, der eliminerer livmoderhalskræft, understreger Janne Bigaard.

Når lægerne opdager celleforandringer hos en kvinde, bliver der fulgt op stort set hver gang med kontroller eller keglesnit, der fjerner de ændrede celler. Men for at eliminere livmoderhalskræft kræver det også høj tilslutning til HPV-vaccinationen i børnevaccinationsprogrammet, og at så mange kvinder som muligt deltager i screening.

De nyeste danske tal viser en vaccinetilslutning på 89 pct. for 12-årige drenge og piger til første ud af to HPV-vaccinationer. Dette er ikke langt fra målet på 90 pct. For screening er der et stykke op til ønsket om, at 70 pct. deltager, da kun omkring 60 pct. af kvinder i Danmark tager imod tilbuddet.

- Hvis det skal lykkes at udrydde livmoderhalskræft, kræver det, at myndighederne holder øje med udviklingen og sætter ind, hvor tilslutningen til vaccination og screening er for lav. Vi ved f.eks., at der er sociale og etniske forskelle i, hvem der tager imod tilbuddene, forklarer Janne Bigaard.

Screening med hjemmeprøve

Bigaard peger på hjemmeprøve som en relativt ny metode, der kan øge screeningsdeltagelsen. Her tager kvinden en virusprøve hjemme og sender den med posten til et laboratorium. Forsøg viser, at flere kvinder, som ikke kommer til screeningsundersøgelse hos lægen, deltager, når de bliver tilbudt at tage prøven hjemme. 

Dermed kan Danmark være et skridt nærmere målet: At ingen kvinder i Danmark skal blive syge eller dø af livmoderhalskræft.

Knæk Cancer har støttet forskning i HPV med 31,8 mio. kr.