Anja sov maks. 20 minutter ad gangen: - Jeg havde det, som om min hjerne var ved at gå i stykker’
Anja kæmper med søvnproblemer og hukommelsesvigt efter kræftforløb. Tilfældigt falder hun over en app, der ændrer hendes liv. Forskerne bag appen støttes af Knæk Cancer.
Det er 10 minutter siden, Anja sidst kiggede på uret. Der er mørkt og roligt i soveværelset, men stilheden kan ikke overdøve den indre uro, der holder hende vågen. Tankemylder og en lurende sorg aktiverer hendes biologiske alarmberedskab. Vækkeurets digitale cifre viser 01:02.
Egentlig behøver Anja ikke et vækkeur, for hun kan ikke sove. Men det er nu meget rart at vide, hvor fremskreden natten er.
Uden at vække sin mand, som hun har delt ægteseng med i 25 år, har hun i halvanden time afprøvet adskillige sovestillinger.
Nu ligger hun på ryggen med dynen trukket op over brystet og hænderne foldet hvilende på maven, mens hun kigger op i loftet. Udefra ser det ud, som om hun beder en stille bøn til søvnens gud. Men Anja ved godt, at bønnen kun kortvarigt bliver hørt, for om lidt – 10-20 minutter fra nu – vågner hun igen.
Sover ikke
Nogenlunde sådan ser de fleste af Anja Nielsens nætter ud efter hendes fjerde kemobehandling.
I april 2020 får hun konstateret brystkræft, og før kemobehandlingen gennemgår hun både operation og strålebehandling.
Da hun begynder på arbejde i december, viser den manglende søvn sig både fysisk og psykisk.
- Jeg kan ikke holde mig vågen, men jeg kan heller ikke sove, fortæller hun.
Kemoen går hårdt ud over Anjas søvn. Men bag behandlingen gemmer sig også en personlig tragedie, der holder hende vågen om natten.
- Min far er terminalt syg af kræft, og jeg hjælper ham meget i den periode. Han dør i ’21. Min mor får også konstateret kræft og dør året efter. Min svigermor dør af kræft i ’23. Alt det her skal jeg håndtere, mens jeg er syg og efterfølgende er ramt af senfølger, forklarer Anja med dirrende stemme.
’Min hjerne er gået i stykker’
Sorgen over tabene i familien, et stigende arbejdspres og manglende søvn tærer på Anja. Hun får problemer med at huske.
Det irriterer hende grænseløst, for hun har altid kunnet huske alting – og det er ret nyttigt i sit arbejde som konsulent for store private virksomheder.
- Jeg har det, som om min hjerne er gået i stykker, og jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre.
Et tilfældigt besøg på Brystkræftforeningens Facebook-side viser sig at blive redningen, som hun ubevidst har søgt.
Det vender vi tilbage til.
Ny app mod søvnmangel
Ali Amidi, lektor og psykolog ved Aarhus Universitet, er ekspert i søvn.
Sammen med sine kolleger fra Enhed for Psykoonkologi & Sundhedspsykologi har han udviklet app’en HVIL, som har til formål at hjælpe personer, der har problemer med søvn og derfor oplever kognitive vanskeligheder – dvs. problemer med hukommelsen og koncentrationen.
- Søvnmangel kan have store personlige konsekvenser for den enkelte, fordi man ikke kan passe sit arbejde eller have overskud i sit sociale liv og får dermed dårligere livskvalitet, forklarer Ali Amidi.
Hidtil er appen blevet testet i den almene befolkning, og nu skal det takket være Knæk Cancer-midler undersøges, om specifikt brystkræftpatienter kan have gavn af den.
Der er især to ting, som Ali Amidi håber, at studiet vil vise:
- At behandlingen også virker blandt kræftpatienter, og at hvis man løser sine søvnproblemer, så gavner det også koncentrationen og hukommelsen, forklarer forskeren.
’Det skal fanme være løgn!’
Netop Anja er én af dem, der allerede har prøvet HVIL på eget sind og krop. Hun reagerede på Facebook-opslaget, som søgte personer med senfølger, der matchede hendes.
- Så jeg tilmeldte mig forsøget, for jeg ville gøre alt for at få det bedre. Det fik jeg også. Men det er noget af det hårdeste, jeg har prøvet i mit liv, genkalder Anja sig.
Hun taster sit søvnmønster ind i app’en, og ud fra de data finder den frem til et søvnskema, hun skal følge minutiøst.
- Jeg er grædefærdig, men jeg tænker: ’Det skal fanme være løgn! Nu har jeg været gennem et hårdt kemoforløb, så nu må jeg holde ved og i det mindste prøve’.
Hun må ikke gå i seng før klokken et om natten. Heldigvis er hendes mand en utrolig støtte, og han bliver hurtigt en del af skemaet. Han hiver hende op af sofaen, når hun slumrer hen, lokker hende med ud på gåture klokken 23, og holder hende til ilden med kortspil.
- Jeg er simpelthen så træt, at jeg ikke kan hænge sammen, husker hun tilbage.
Allerede en uge efter forsøget er sat i gang, sker der markante forbedringer, og 63 dage senere er det slut.
Livet er forandret
I dag kan Anja sove fem timer i træk – og nogle gange en helt nat uden at vågne.
Hun har fundet en indre ro, som hun ikke har haft i årevis.
- Jeg kan ikke fjerne de fysiske ar, men de psykiske er ved at hele.
Derfor prioriterer hun sin tid og fokuserer på de vigtigste ting, som hun skal huske. Resten bruger hun sedler og lister til. Og hvis det glipper en enkelt gang eller to, går det jo nok, som hun formulerer det.
- Jeg er begyndt at se serier om aftenen med min mand igen, men jeg går stadig ikke i biografen. Jeg falder simpelthen i søvn, griner hun.Nu håber hun bare, at mange flere brystkræftpatienter med senfølger kan få gavn af HVIL, som hun selv har haft.
- Normalt ville jeg aldrig stille mig frem, men jeg gør det alligevel, for hvis jeg bare kan hjælpe én, så er det det hele værd.