Skip navigation

Anna Thygesen: Afholdenhed er ikke mig. Der skal være balance i tingene

Hvis man ønsker at stoppe eller skrue ned for alkoholforbruget, så skal man være ligeglad med, hvad andre siger eller tænker om én, siger Anna Thygesen om at skrue ned for sit alkoholforbrug

- Hvis man ønsker at stoppe eller skrue ned for alkoholforbruget, så skal man være ligeglad med, hvad andre siger eller tænker om én, siger indehaver af pr-bureauet WeDo Communication Anna Thygesen.

I forbindelse med et eksperiment for TV2 i sommeren 2023 holdt Anna nemlig selv en måneds pause fra alkohol, hvor hun blev mødt af mange holdninger og spørgsmål til sin afholdenhed.

- Jeg spurgte nogle gange tilbage, hvorfor vi skal snakke om det. Jeg spørger jo heller ikke ind, hvis der er noget, andre ikke spiser. Der er ingen andre ting i vores kultur, hvor man skal forsvare sig, hvis man ikke indtager det.

Reaktionerne gjorde det svært at lade være med at drikke alkohol. Anna endte nogle gange med at hælde noget i sit glas uden at drikke det, fordi hun ikke orkede at forklare sig.

- Ofte endte det med at blive et taleemne, og det orkede jeg ikke. Eller også endte jeg med at skulle snakke med en, der havde haft problemer med alkohol eller kendte nogen, der havde. Det er vildt, at man er så meget, hvad man drikker eller ikke drikker.

Aldrig mere en promille over 0,5

Anna Thygesen har aldrig følt, hun var én, der drak for meget. Alligevel lavede hun gerne sjov med, hvor meget alkohol hun drak om sommeren i sit sommerhus i Sydfrankrig. Men det fik hende aldrig til at stoppe op og tænke over sit forbrug.

Derfor kom det også bag på hende, at eksperimentet endte med at blive et wakeup-call. I løbet af forsøget opdagede Anna, at hendes promille steg meget hurtigere end hos de andre deltagere, og hun besluttede sig derfor for aldrig igen at have en promille over 0,5.

- Jeg startede med at have en promillemåler på mig, når jeg var ude at drikke alkohol. Så målte jeg løbende og fandt ud af, hvor meget jeg kan tåle, før min promille flyver afsted. Nu ved jeg, at jeg kan drikke to glas vin til en middag, og så to glas vin mere et par timer senere. Og så skal jeg stoppe med at drikke inden kl. 2. Det er mine regler, og de fungerer rigtig godt.

Men det var en svær tilvænning. For Anna opdagede hurtigt, at det ofte er den, der drikker mest i sociale sammenhænge, der sætter standarden for, hvor meget resten skal drikke. Det er ikke den person, der drikker mindst.

 

Hvid januar fordelt på et år 

Igennem eksperimentet opdagede Anna også en række fordele ved at undvære alkohol. Hendes søvn blev bedre, hun fik mere ud af de dage, hvor hun før havde haft tømmermænd, og hun oplevede, hvordan hendes krop fik det bedre.

- Jeg valgte at spise og motionere, som jeg plejer, men drak bare ikke alkohol, og jeg endte med at tabe to kilo fedt omkring organerne på maven. Det var tankevækkende, for jeg har altid vejet det samme og er egentlig ikke én, der behøver at tabe mig.

Fordelene har ikke fået Anna til at holde hvid januar, som mange danskere vælger at gøre. I stedet fordeler hun pausen fra alkohol over hele året.

- Det giver ikke mening for mig at holde en pause i en måned, og så drikke igennem i 11 måneder. Så vil jeg hellere have en balance, sove bedre og få mere ud af dagene. Og så har jeg jo prøvet helt at lade være med at drikke, men det er ikke mig. Der skal være balance i tingene.

Den ædru samtale er en bedre samtale 

Eksperimentet og valget om at drikke mindre har også fået Anna til at tænke mere over alkoholkulturen i Danmark. For pludselig var det ikke længere sjovt at være til fest med virkelig fulde mennesker.

- Folk må jo gøre, hvad de vil. Men jeg gider ikke stå og tale med stive mennesker, så jeg går hjem, når folk bliver for fulde.

Samtidig oplever Anna kulturen omkring alkohol som værende meget dansk. Hun har boet mange steder i verden, hvor alkohol enten ikke var en del af at hygge sig, eller hvor fem mennesker sagtens kunne nøjes med at dele en flaske vin i stedet for at dele flere flasker.

- Vi skal simpelthen til at forstå, at alkohol ikke skaber hyggen. Det er en misforståelse. Jeg tror, vi er bange for, hvad der sker med samtalen, hvis alkoholen slipper op. Det skal vi ikke være, fastslår Anna.

 

Cecilie Hother skruer ned for alkoholen

Kommer du også til at drikke en genstand, du egentlig ikke har lyst til? Læs her, hvor Cecilie Hother dropper de ligegyldige genstande

Læs mere her

Katrine Quorning har droppet alkohol

Overvejer du at stoppe med at drikke alkohol? Læs Katrine Quornings råd til at skrue ned for forbruget her

Læs mere her