Spring navigation over

Derfor er kræftplaner og kræftpakker vigtige for dig, der har kræft tæt på

Du har måske hørt, at den nyeste kræftplan, Kræftplan V, er lige på trapperne. Men hvad er en kræftplan egentlig? Og hvordan adskiller den sig fra en kræftpakke? Få overblikket her.

Siden år 2000 har fire kræftplaner og over 30 kræftpakker set dagens lys. Det har været med til at sikre, at overlevelsen efter kræft for danske patienter er kommet på niveau med vores nordiske naboer.

Hvad er en kræftplan?

En kræftplan er en national handlingsplan, der skal forbedre kræftbehandlingen i Danmark og sikre, at flere overlever, og at færre får kræft. Den kan indeholde alt fra kampagner, der opfordrer folk til at leve sundere, til store million­investeringer i nyt hospitalsudstyr og nye måder at behandle kræft på.

Kræftplaner bliver udarbejdet af regeringen i samarbejde med sundhedsmyndigheder, læger, fagfolk fra kommuner, regioner og patientorganisationer som Kræftens Bekæmpelse.

Hvad er en kræftpakke?

Det er en plan for, hvordan en patient med mistanke om kræft skal undersøges, udredes, behandles og sikres hjælp til at komme sig efter sygdommen. Pakken beskriver trin for trin, hvad der skal ske.

Kræftpakkerne har ’faglige forløbstider’ – det vil sige hvor lang tid, der bør gå fra henvisning til udredning og behandling. Det er rettesnore og ikke lovkrav.

Ved begrundet mistanke om kræft kan egen læge eller hospitalet henvise til et kræftpakkeforløb. Der er i dag 28 kræftpakkeforløb, der dækker 40 forskellige kræftsygdomme. Forløbstider, undersøgelsesmetoder og behandlingstilbud varierer alt efter kræftsygdommen.

Pakkerne er et resultat af en politisk beslutning om, at kræft skal betragtes som en akut sygdom.

Hvorfor blev planerne og pakkerne indført?

I 00’erne var der færre, der overlevede kræft i Danmark end i vores nabolande. Patienter døde af kræft, mens de ventede på behandling, og medierne bragte forfærdelige historier. Der var stor forskel på kvaliteten af behandlingen rundt om i landet.

For at rette op og sikre at flere overlevede, besluttede politikerne i år 2000 at indføre den første kræftplan. Den skulle blandt andet skabe en mere ens og effektiv behandling.

Nogle år senere var alle enige om, at kræftover­levelsen i Danmark stadig ikke var god nok. Så i 2005 kom Kræftplan II. I den så de første kræftpakker dagens lys. De skulle sikre hurtigere diagnose og behandling af patienter med mistanke om kræft

Nyhedsbrev for patienter og pårørende: Få inspiration, støtte og sidste nye viden.

Hvad er Kræftens Bekæmpelses rolle?

Vi har bidraget til alle kræftplanerne. Blandt andet har vi lavet vigtig forskning og givet politikerne input til, hvilke områder der bør forbedres. Vi er også med til de løbende justeringer af kræftpakkeforløbene, så de lever op til den nyeste viden. Og vi holder øje med, at regionerne overholder patienternes forløbstider, der er nedskrevet i kræftpakkerne.

Hvad har de betydet for patienterne?

Før kræftplaner og kræftpakker, i begyndelsen af dette årtusinde, var kun lidt over halvdelen af kræftpatienterne i live fem år efter diagnosen. I dag er to ud af tre i live efter fem år, og den danske overlevelse efter kræft er nu på niveau med vores nordiske naboers.

Hvorfor Kræftplan V?

Sidste år beskrev medierne, at hundredvis af kræftpatienter ventede for længe på behandling. Derfor varslede regeringen en genopretningsplan for kræftområdet. Kræftplan V er en del af den indsats.

Dels skal sundhedsvæsenet geares til, at det kan tage imod fremtidens voksende antal ældre patienter med kræft. Og dels skal det sikres, at patienter får gode og sammenhængende forløb både før og efter kræftbehandlingen på sygehusene.

Desuden skal de 396.000 mennesker, der lever med og efter kræft, have bedre hjælp til deres senfølger.

Mere viden om Kræftplan V

Den kommende Kræftplan V har fokus på det samlede patientforløb, viser kommissoriet, og det roser adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

Tæt på Kræft: Det gode kræftforløb

Artiklen stammer fra vores medlemsmagasin Tæt på Kræft, der netop er landet i postkasserne. I anledning af den kommende Kræftplan V har vi sat fokus på 'det gode kræftforløb'. Du kan bladre i den digitale version her.

Læs hele magasinet her