Christopher Kerr kastede sig over at undersøge fænomenet nærmere. Han fandt referencer til det så forskellige steder som hos Shakespeare, Platon og i Bibelen. Og som den videnskabsmand, han var, besluttede han sig for at beskrive det videnskabeligt.
Findes overalt
Dr. Kerrs forskning har inspireret mange andre til at tage emnet op. Forskerhold fra så forskellige steder som Moldova, Indien og Sverige har siden undersøgt ELDV. Og studierne peger på en lang række af fællestræk.
Først og fremmest er indholdet mere eller mindre det samme på tværs af kulturer og landegrænser: De døendes syn og drømme handler ofte om møder med afdøde familiemedlemmer og venner – men det kan også være nulevende, der er med. Eller sågar afholdte kæledyr.
Ofte indgår der en rejse af en slags, hvor man bevæger sig fra ét sted til et andet. Og så føles ELDV ekstremt realistisk – eller ’more real than real’, som Maria Mavropoulou fra Bispebjerg Hospital kalder det.
- Det føles langt mere virkeligt og betydningsfuldt end en almindelig drøm, uanset om man oplever det i vågen eller sovende tilstand, forklarer hun.
De første oplevelser med ELDV kan indfinde sig flere måneder inden, man skal dø. Men ofte intensiveres de og bliver hyppigere i de sidste uger og dage inden døden.
Derudover tyder forskningen på, at langt de fleste – over 80 procent – af de livagtige syn og drømme giver lindring og trøst. Kun omkring 18 procent opleves som skræmmende eller ubehagelige.
- Det kan også være dynamisk og forandre sig hen ad vejen. Folk kan blive forskrækkede de første gange, de oplever det. Men efterhånden som de bliver fortrolige med fænomenet, kan det ændre karakter – så det kan ende med at blive mere behageligt og meningsfuldt i den allersidste tid, fortæller Maria Mavropoulou.