Kan kræft udryddes helt?
Bevæbnet med kunstig intelligens, personlig medicin, ny genteknologi og individuelle, behandlende kræftvacciner bliver vi altså dygtigere til både at forudsige, forebygge og behandle kræft. Kan cheflægen og forskningschefen måske ligefrem ane en fremtid i krystalkuglen, hvor kræft helt er udryddet?
- Nej, vi kommer ikke til at udrydde kræft i nær fremtid. Faktisk ser vi ind i en kræftepidemi på verdensplan, hvor flere og flere får kræft, fordi vi bliver ældre og ældre. Og kræft kommer desværre med alderen, fordi vores immunsystem bliver svagere. Heldigvis bliver vi også dygtigere til at behandle og forebygge, siger forskningschefen.
- Sundhedsvæsner verden over må forberede sig på en tid, hvor kræft fortsat fylder – bare på en ny måde, hvor flere skal hjælpes til at leve et godt liv med deres kræft eller senfølger, siger han.
- Overordnet er det sådan, at jo mere vi forsker, desto mere finder vi ud af, hvor indviklet og kompleks den enkelte kræftsygdom er. Kræft er i bund og grund en genetisk sygdom, og da den kan opstå på grund af skader mange steder på genomet, er der tale om meget forskellige sygdomme. Så for at opnå det mest optimale resultat, bliver det fremover mere individuelt, hvordan kræft skal behandles.
Niels Kroman mener også, at kræftbehandlingens udvikling er en succeshistorie, der langtfra er skrevet færdig.
- Kræft har eksisteret i titusindvis af år, og sygdommen havde i gamle dage en dødelig og hurtig udgang for de fleste. Det ved vi fra arkæologiske fund. I dag overlever to ud af tre danskere med kræft i fem år eller mere, forklarer han.
- På små 200 år er vi gået fra kun at kende til kirurgisk fjernelse af synlige kræftsvulster til at kunne bestråle kræft, behandle med kemo og nu angribe kræften indefra ved hjælp af personlig medicin og den nyeste DNA-teknologi. Den imponerende udvikling gør mig meget håbefuld for fremtiden. Men jeg tror ikke på, at den famøse kræftgåde kan løses helt – i hvert fald ikke i min levetid, siger cheflægen.