Spring navigation over

International konference om senfølger efter kræft i København

Eksperter skal bl.a. diskutere, hvordan man får ny forskning ud til patienterne.

Professor Susanne Dalton
For syvende gang bliver der afholdt ECRS-konference om senfølger efter kræft, i København. Professor Susanne Dalton (foto) er sammen med kollegerne professor Christoffer Johansen og professor Anja Mehnert arrangør af konferencen, der har deltagere fra både ind- og udland. Foto: Tomas Bertelsen

Takket være forskning og bedre behandling overlever flere kræftpatienter i dag deres sygdom. Det betyder imidlertid også, at et stigende antal mennesker lever med senfølger efter kræft. Fysiske eller psykiske mén, som opstår enten på grund af selve sygdommen eller som følge af behandlingen.

Derfor er der et stort fokus på, hvordan man kan sikre disse tidligere patienter det bedst mulige liv på trods af senfølgerne. Og derfor mødes nogle af verdens førende eksperter inden for senfølger efter kræft netop i disse dage i København. Her vil de dele den nyeste forskning inden for senfølger-området, og diskutere hvordan man giver patienterne de bedst mulige tilbud.

Det er syvende gang at konferencen bliver afholdt. Arrangørerne er Kræftens Bekæmpelses Nationale Forskningscenter for Senfølger hos Kræftoverlevere, CASTLE og Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.  

Deltagerne er dels forskere, men også klinikere og ansatte i sundhedsvæsnet på alle niveauer deltager i konferencen. Foruden en række danske eksperter kommer der eksperter fra bl.a. Australien, Tyskland og Frankrig.

Blandt emnerne på årets konference er:

  • Kan kunstig intelligens bruges som redskab til psykosociale tilbud?
  • Digital rehabilitering ved kræft
  • Hvordan planlægger vi pleje til patienter der lever med uhelbredelig kræft?
  • Psykosociale udfordringer for ældre kræftpatienter
  • Nye immunterapier – betydning for fremtidens senfølger?
  • Hvordan får vi de nye forskningsresultater ud i klinikken?

Mange vigtige emner

Spørger man arrangørerne, er alle emner på konferencen naturligvis vigtige, for hvert af dem har betydning for patienternes liv og hverdag. Men skal de fremhæve et, bliver det implementering:

- Et vigtigt emne, er hvordan vi bliver bedre til at omsætte forskning til klinisk praksis på bl.a. hospitalerne. Altså hvordan vi får indført flere af de tiltag, som i forsøg viser sig at være gavnlige for patienterne. Hvis ikke de kommer ud til patienterne, hjælper det jo ikke meget, siger professor Susanne Dalton, som sammen med professor Christoffer Johansen fra CASTLE og professor Anja Mehnert fra Leipzig Universitet er arrangør af konferencen.

- At få forskningen ud at leve er en udfordring, for i en travl klinisk hverdag kan det godt være svært at finde tid til at indføre de gode nye løsninger. Det sker ikke bare af sig selv – så hvis man ikke har styr på udrulningen, drukner den simpelthen i alt det andet, der skal nås. Derfor glæder jeg mig meget til at snakke om netop det emne med mine internationale kolleger, så vi sammen kan dele erfaringer om, hvad der kan gøres og måske komme frem til nye løsninger, siger Susanne Dalton.

Konferencen bliver holdt i København d 9. og 10. september 2024.