Kronikken er bragt i Avisen Danmark den 3. november 2024.
De unge brug af røgfri nikotinprodukter stiger voldsomt. En del af forklaringen er en udbredt og fejlagtig opfattelse af, at snus og vapes er harmløse. Den opfattelse er skabt af en tobaksindustri, der tjener penge på, at flere bliver afhængige af nikotin.
Det er dygtige folk i tobaksindustrien. Og arbejdsomme. De har gladeligt uddelt vareprøver af nikotinprodukter nær ungdomsuddannelser. De markedsfører deres produkter på festivaler, hvor unge kommer. De inviterer ungdomspolitikere på studietur til Schweiz for at fortælle om deres produkter. De markedsfører deres produkter til unge ved hjælp af influencere på sociale medier, de designer tobaks- og nikotinprodukter i farverige emballager.
Og tallene viser, at indsatsen desværre virker. Godt nok er der færre unge rygere i Danmark end tidligere, men mere end hver tredje (36 %) af de 15-29-årige bruger et nikotinprodukt enten dagligt eller lejlighedsvist. En voldsom stigning på ganske få år.
Ikke nok med, at de unge i stor stil har taget nikotinposer (snus) og e-cigaretter (vapes / puff bars) til sig. Myterne om, at de nye nikotinprodukter ikke for alvor er skadelige, lever også derude.
Men nikotin er et stærkt afhængighedsskabende giftstof, som kan føre til eller forværre angst og depression og påvirke indlæring og koncentrationsevne – særligt hos netop de unge, hvis hjerner er under udvikling. Jo tidligere man begynder at bruge det, jo sværere er det at stoppe, og nikotinen øger risikoen for, at de unge siden eksperimenterer med andre rusmidler som cigaretter, hash og alkohol.
Det ved man godt i tobaksindustrien, men frygten for at miste tilgangen af nye kunder ser ud til at overskygge bekymringen for folkesundheden.
Med en massiv og orkestreret lobbyindsats forsøger industrien at påvirke vores politikere og myndigheder til at forsinke og opbløde den lovgivning, der skal forhindre unge i at blive fanget ind i nikotinens univers.
Det ser vi netop nu igen i forbindelse med udmøntningen af den forebyggelsesplan, som blev vedtaget sidste efterår med det formål at begrænse børn og unges brug af tobak, nikotin og alkohol. Her presser bl.a. Nikotinbranchen hårdt på for at undgå et forbud mod smag i nikotinposer og for at hæve den foreslåede grænseværdi for nikotin på 9 mg pr. snuspose, som ellers skal beskytte børn og unge mod de mest ekstreme mængder nikotin. Industriens ihærdige indsats har allerede mundet ud i, at de kommende regler nu tidligst træder i kraft den 1. april 2026.
I en ny kampagne sætter vi i partnerskabet Røgfri Fremtid fokus på tobaksindustriens metoder og opfordrer de unge til at lukke ørnene for tobaksindustriens falske myter. For argumentet om, at røgfri nikotinprodukter er et fornuftigt alternativ til cigaretter, som tobaksindustrien turnerer med, holder ganske enkelt ikke.
Rygning koster hver anden bruger livet, så alt er jo sundere i den sammenligning. Men nikotin er et giftstof, som ingen i udgangspunktet har behov for. Og for unge er nikotinprodukterne en vej ind i en sundhedsskadelig afhængighed.
Vi må ikke hoppe blindt med på branchens nyeste guldæg, der skal gøre nikotin populært igen.
Derfor er det helt afgørende, at vi begrænser de unges adgang til nikotin- og tobaksprodukter gennem bl.a. højere priser, flere røg- og nikotinfri miljøer og mere regulering af salg og markedsføring.
Men vi er også nødt til at begrænse en tilsyneladende skruppelløs tobaksindustris forsøg på at forhindre nødvendige politiske tiltag, der skal beskytte børn og unges sundhed. Politikere og embedsmænd bør begrænse kommunikationen med industrien til det strengt nødvendige og øge transparensen. Det har vi i Danmark faktisk allerede forpligtet os til, da vi tiltrådte WHO’s Rammekonvention om tobakskontrol i 2004.
Interne dokumenter fra den internationale tobaksindustri bekræfter, hvad vi allerede ved: At de unge opfattes som industriens fremtidige kunder, altså som erstatning for de tidligere trofaste kernekunder; rygerne. Vi beder politikerne holde stand og bevare fagligheden og fornuften, så tobaksindustrien ikke får held til at modarbejde en ordentlig og effektiv sundhedspolitik. Det skylder vi vores børn og unge.