Flere opdages tidligt
I dag opdages cirka en tredjedel af lungekræft-tilfældene så tidligt, at sygdommen kan helbredes. Og i de fleste tilfælde findes de faktisk tilfældigt.
- Det sker, når patienter scannes af andre årsager, for eksempel på grund af en trafikulykke, eller at patienten har noget med hjertet. De findes altså, fordi vi bruger flere CT-scanninger i sundhedsvæsenet i det hele taget, forklarer Torben Riis Rasmussen.
Også for patienter med lungekræft med spredning er der sket fremskridt. Der er kommet nye målrettede behandlinger, og i 2016 blev immunterapi et tilbud til nogle grupper af lungekræftpatienter.
- Det er først de senere år, at der er sket en forbedring i overlevelsen for de allermest syge lungekræftpatienter, det vi kalder stadie 4, og det vil jeg tilskrive immunterapi, siger Torben Riis Rasmussen.
Forsøg med screening
Han ser frem til den kommende afprøvning af lungekræftscreening, som for nyligt blev tildelt Region Syddanmark. I pilotprojektet skal regionen indsamle erfaringer med at screene for lungekræft blandt de fynske borgere i alderen 60-74 år, der er tidligere eller nuværende storrygere og dermed i særlig risiko for at udvikle lungekræft.
- Det er bevist, at det forbedrer overlevelsen, hvis man screener nuværende og tidligere rygere for lungekræft. Den store udfordring er at finde dem og få dem screenet. Det kommende pilotstudie skal afklare, hvordan man kan skrue et screeningsprogram sammen, så man får fat i de rigtige, siger Torben Riis Rasmussen.
Jesper Fisker understreger, at man ikke er i mål endnu:
- Politisk gøres der for lidt for at sætte en stopper for den vigtigste årsag til lungekræft: rygning. Men pilotprojektet er eksempel på, at der fortsat skubbes på for at mindske antallet af mennesker, der dør af lungekræft, siger han.