Sexlivet er slut
Det er fem år siden, Michael blev opereret for prostatakræft. Og han er kræftfri. Men behandlingen har betydet store forandringerne for ham og hans hustru, Alice. Tidligere havde de et sundt og livligt sexliv. I dag eksisterer den del af deres samliv ikke længere.
- Den virker ikke mere. Min erektion blev efterladt på OUH, konstaterer Michael tørt.
Og han er ikke alene om at have problemer med det intime liv som en konsekvens af et kræftforløb. Senfølger efter kræft rammer flere og flere, i takt med at flere overlever sygdommen. Netop bøvl med sexlivet er et kendt problem for mænd, der har haft prostatakræft. Ikke alle er ønsker at dele deres udfordringer, men Michael gør det. Her er hans ærlige beretning:
- Jeg har en fantastisk dejlig hustru og et godt liv, understreger Michael flere gange under vores samtale. Men tilføjer:
- Der er desværre kommet en usynlig mur op mellem os. Jeg kan ikke præstere længere og kan ikke lade være med at tænke over, hvordan hun egentlig har det med det, forklarer han, rømmer sig og fortsætter:
- Vi taler ikke rigtig om det. Der er ikke noget liv i ’den’, lige meget hvor meget jeg hiver. Jeg kan godt få lidt den samme orgasmefølelse som dengang, den virkede, men jeg skal arbejde længe før, der sker noget, så jeg er ikke parat til at inddrage hende i det. Men jeg var 57 år, da jeg blev opereret. Når alt kommer til alt, så har jeg jo for fanden haft det sex, jeg skal have.
Flere senfølger
- Humor! Jeg har altid brugt humor i mit liv.
Med flade a’er og d’er, der forsvinder, falder svaret prompte på syngende vestfynsk, når Michael forklarer, hvordan han har håndteret sine senfølger efter kræftoperationen.
- Når et menneske trækker på smilebåndet, så er det sgu meget nemmere at møde det. Det har jeg også brugt i mit arbejde. Det skaber overskud i en svær situation.
Michael bor i Nørre Aaby ved Middelfart, og på tolvte år arbejder han som socialpædagog i Sønderjylland, hvor han hjælper udsatte mennesker. Men han har også haft brug for hjælp. For det er ikke kun impotensen, der har ramt ham.
Efter kræftoperationen kunne han mærke, hvordan afføringen flyttede sig rundt i tarmene. Det var ubehageligt dengang. Det er det ikke længere, det er mere psykisk, for det bringer dårlige minder tilbage.
Og så er der det med tisseriet. Han skal tisse tit, men han kan ikke tømme blæren ordentligt.
- Jeg har altid en taske med ekstra underbukser, og jeg har også brugt indlæg, men de suger urinen, og så kan det godt komme til at lugte. Det er jeg meget forfængelig omkring, siger Michael og forklarer, at det f.eks. kan dryppe, hvis han skal strække sig efter noget.
Heldigvis henviste Middelfart Kommune Michael til genoptræning, da problemerne opstod. Her lærte han knibeøvelser, så han bedre kan kontrollere tissetrangen. Og vigtigst af alt – han har mødt andre mænd i samme situation.
- De har de samme problemer som mig, og det er rart at have nogen at spejle sig i.