Spring navigation over

Ny viden om hormonspiral og kræft

Forskning viser en øget risiko for brystkræft.

Kvinde med piller
Den nye undersøgelse er med til at understrege, at opfattelsen af, at hormonet fra hormonspiraler kun virker lokalt i underlivet, og at hormonerne ikke bevæger sig rundt i andre dele af kroppen, er forkert. Modelfoto: Colourbox

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning viser, at kvinder, der bruger hormonspiral, har en øget risiko for brystkræft.

Den øgede risiko kan omsættes til, at hvis 10.000 kvinder har hormonspiral i 5 år, vil der være 14 flere tilfælde af brystkræft end blandt et tilsvarende antal kvinder, der ikke har hormonspiral. Og det bør ifølge forskerne give anledning til en anerkendelse af brystkræft som en mulig bivirkning ved hormonspiral, og derfor bør den vejledende samtale om fordele og ulemper ved hormonspiral inkludere denne viden:

- For nogle kan hormonspiral stadig være det bedste valg. Men hvis man f.eks. nærmer sig 40'erne, hvor brystkræftrisikoen ikke længere er minimal, så kan det give mening at overveje andre præventionsformer. Der findes f.eks. kobberspiral som muligt alternativ, siger ph.d. Lina Mørch, som er teamleder i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og har stået i spidsen for den nye undersøgelse.

Den øgede kræftrisiko i undersøgelsen er set på højdosis hormonspiraler. Selvom studiet indeholder alle typer af hormonspiraler så er hovedparten af dem højdosis, og der var for få lavdosis-spiraler til at det var muligt at undersøge effekten specifikt for disse. Forskerne ville dog forvente en meget mindre effekt på risikoen med lavdosis spiraler end med højdosis.

Den nye undersøgelse er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, JAMA.

Hormoner virker ikke kun lokalt

Om den øgede kræftrisiko er høj eller lav, vil der nok være forskellige meninger om, men Lina Mørch sætter de nye tal i perspektiv:

- Man har tidligere ændret anbefalingerne for brug af p-piller baseret på undersøgelser, der viste, at visse former for p-piller gav en øget risiko for blodpropper. Det gjorde man på baggrund af en risiko for blodpropper, som svarer til den, vi nu viser for brystkræft. Derfor mener jeg bestemt, man skal tage den risiko, vi påviser, alvorligt, siger Lina Mørch.

Den nye undersøgelse er med til at understrege, at opfattelsen af, at hormonet fra hormonspiraler kun virker lokalt i underlivet, og at hormonerne ikke bevæger sig rundt i andre dele af kroppen, er forkert. Det er allerede dokumenteret i tidligere forskningsprojekter fra Lina Mørchs forskergruppe, der har påvist, at hormonspiral kan øge risikoen for depression.

Ny viden om hormonspiraler og risiko for depression 

Mere præcis end tidligere forskning

De undersøgelser, der har vist en øget kræftrisiko ved hormonspiral, er tidligere blevet kritiseret for, at årsagen måske skyldes, at kvinderne havde brugt andre hormonpræparater såsom p-piller. Det er tænkt ind i den nye undersøgelse:

- Dette er den første undersøgelse om kræftrisiko ved hormonspiral, hvor vi har taget højde for, at kvinderne tidligere er blevet eksponeret for hormoner. Trods det forbehold er der stadig en øget risiko for brystkræft, siger Lina Mørch.

Undersøgelsen er desuden designet, så den så tæt som muligt efterligner et forsøg med patienter. Det er første gang, spørgsmålet om hormonspiral og brystkræft er undersøgt så præcist, og det bidrager til at gøre resultaterne meget sikre.

Forskningen viste også, at der var en tendens til, at risikoen for brystkræft steg, jo længere tid kvinderne havde brugt hormonspiralen. Dette resultat var dog ikke statistisk sikkert, især fordi der var få kvinder i undersøgelsen som havde brugt hormonspiraler uden pauser i mange år.

Læs om brystkræft

Resultaterne er offentliggjort her: Mørch L. et al.: Breast cancer in users of Levonorgestrel-releasing intrauterine systems. Jama, published online 16 October, 2024

Kræftens Bekæmpelses eget forskningscenter

Forskningen er udført hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Center for Kræftforskning er beliggende på Østerbro i København og udfører forskning af høj international kvalitet. Centeret offentliggør hvert år mere end 300 videnskabelige artikler.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning