Nyt forskningsprojekt vil undersøge kræftcellers membraner
Forskningen skal give viden om kræftcellers svage punkter.
I cellers indre findes en række små organer – organeller – som har hver deres livsvigtige funktion. De skal sikre, at cellen overlever, og at den virker som den skal.
Det betyder at nogle af organellerne f.eks. skal forsyne cellen med energi, mens andre står for at danne de proteiner, som cellen udskiller.
Et af organellerne er det såkaldte endoplasmatiske retikulum – forkortet ER. Det består af et stort netværk af rørformede strukturer. ER fylder en stor del af cellens indre, og har en vigtig rolle i både at danne proteiner og for cellers stofskifte og altså dermed for at levere energi til cellen. Da kræftceller har et særligt højt energiforbrug på grund af deres hurtige vækst, er det en af grundene til, at forskere hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning nu starter et nyt projekt for at få mere viden om ER:
- Det er nærliggende at formode, at ER er særlig vigtig for kræftceller, fordi det forsyner dem med energi og fungerer som en produktions- og fordelingscentral af proteiner og fedtstoffer, der skal fordeles ud i cellen. Derfor vil vi undersøge ER hos kræftceller og ikke mindst se på, hvordan cellerne reparerer de skader, systemet kan blive udsat for. På længere sigt kan det måske give viden, der kan udpege nye veje til at ramme kræftceller via deres reparationssystem, og dermed bekæmpe sygdommen. Det siger gruppeleder Jesper Nylandsted fra forskergruppen Membranintegritet, som står bag den nye forskning.
Forskning i membraner
Jesper Nylandsteds forskergruppe er eksperter i membraner, som er helt afgørende for cellers opbygning og funktion: Dels har cellen en ydre membran, som afgrænser den mod miljøet omkring den, kernen har også en membran og ligeledes har ER en membran, der beskytter det og afgrænser det mod resten af cellens indre.
I det nye projekt vil forskerne bruge deres ekspertise til at studere membranen omkring ER. Man ved nemlig, at den risikerer at blive skadet når celler bevæger sig gennem kroppen, hvilket bl.a. sker når kræftceller danner metastaser. Her kan der opstå fysiske skader og huller i membranen.
Skaderne kan også opstå som kemiske skader i ER-membranen, på grund af den høje produktion bl.a. af proteiner og stofskifteprodukter, der foregår i ER hos kræftceller.
Det er livsvigtigt for cellen at reparere alle disse former for skader, for hvis membranen går i stykker, risikerer ER at blive ødelagt, og det slår cellen ihjel. Det åbner imidlertid for muligheden for at finde svage punkter hos kræftcellerne:
- Hvis vi kan finde molekyler som, er centrale for kræftcellernes evne til at reparere ER membranen, kan det være først skridt mod at udvikle behandlinger der forhindrer reparationerne og dermed slår kræftcellerne ihjel, siger Jesper Nylandsted.
Idag ved man ikke ret meget om hvordan kræftceller reparerer deres ER membran – hverken hvordan den lapper huller efter en skade eller hvordan den bliver vedligeholdt. Derfor er noget af det, forskerne vil undersøge, hvilke molekyler ER membranen er opbygget af og hvordan den påvirkes i kræftceller.