Et liv med senfølger
Når seks ud af syv børn i dag overlever deres kræftdiagnose, betyder det, at der er mange af de rigtig gode dage, hvor ’Rolans børn’ bliver erklæret kræftfri.
Men det betyder ikke, at Rolans rolle nødvendigvis bliver mindre i familiernes liv. I første omgang er det selvfølgelig en enorm lettelse for dem. Men det er desværre ofte også starten på en ny, hård periode.
Næsten alle børn slås nemlig med en eller anden form for senfølger efter endt behandling. Mange får fysiske mén som smerter og træthed. Og så er der det sociale:
- Mange af børnene er i behandling i årevis. De bliver taget ud af skolen i nogle af de formative år, hvor de skulle lære at begå sig socialt i gruppesammenhænge. Det kan ikke undgå at sætte sig spor bagefter, forklarer Rolan.
Senfølgerne bliver nogle gange misfortolket som autisme eller ADHD. Men det er helt forkert, mener Rolan:
- Det sidste, man skal gøre, er at sende dem i en specialklasse. Så lærer de i hvert fald aldrig de sociale spilleregler. De kan godt komme tilbage på niveau med de andre børn. Men de kræver nogle særlige hensyn - måske i lang tid. Det er vigtigt, at de får den plads, siger han.
Derfor tager Rolan jævnligt med børn og forældre ud på deres skoler og i institutioner for at fortælle lærere, pædagoger og de andre elever om de udfordringer, barnet bærer med sig efter kræftforløbet. Det er desværre ikke et tilbud, som Kræftens Bekæmpelse kan tilbyde alle kræftramte. Men mange af disse familier er ekstraordinært sårbare, og de har virkelig brug for hjælp med kommunikationen.
- I virkeligheden kunne mor eller far sige de samme ting. Men nogle gange bliver de skudt i skoene, at de er pylrede eller pakker deres barn ind i vat. Der kan det være en hjælp at have mig med på sidelinjen, forklarer han.