Ny lov om økonomisk hjælp til tandskader glæder Kræftens Bekæmpelse
Flere kræftpatienter med tandskader kan nu søge tilskud til tandlægeregningen.
Nedsat spytproduktion, mundtørhed, knogleskørhed, infektioner, problemer med at spise og tale. Det er nogle af de bivirkninger, som kræftpatienter kan risikere ved visse behandlinger. Ud over generne ender patienterne ofte med tårnhøje regninger fra tandlægen.
Men Folketinget har i dag sagt ja til en ny lov, der giver langt flere kræftpatienter med tandskader og senfølger i munden ret til at søge økonomisk tilskud fra det offentlige til tandlægeregningerne.
Som noget nyt kan man også søge om tilskud til forebyggende tandbehandlinger, sådan at skaderne fra kræftbehandlingen minimeres.
Det er tilskudsordningen i den såkaldte § 166 i Sundhedsloven, der er blevet opdateret, og det vækker glæde hos Kræftens Bekæmpelse, der i årevis har efterlyst forbedringer på området:
- Jeg er glad for den nye lov som uden tvivl får meget stor betydning for kræftpatienter med tandskader og senfølger i munden, siger Pernille Slebsager, afdelingschef Kræftens Bekæmpelse.
Bør være del af alle kræftpakker
Selvom loven er en klar forbedring med bedre rettigheder til flere patientgrupper, mulighed for økonomisk hjælp til forebyggende behandlinger og en forenklet ansøgningsproces, er det ikke alle kræftpatienter, der får udbytte af de nye regler.
Man har i lovteksten nemlig valgt meget specifikt at beskrive hvilke behandlingsformer og patientgrupper, de nye rettigheder gælder for. Det betyder, at der er patientgrupper, der falder uden for.
- Jeg ærgrer mig over, at det ikke er alle kræftpatienter, der får glæde af den nye lov. Herudover kommer der hele tiden nye behandlingsformer til, så jeg kan være bekymret for, at loven hurtig forældes, siger Pernille Slebsager.
Hun fortsætter:
- Det bør være sådan, at alle kræftpatienter, der har fået tandskader - af en hvilken som helst kræftbehandling - kan søge om tilskud. Derfor arbejder vi for, at kræftpatienters tand- og mundsundhed bliver en del af alle de kræftpakker, hvor der er evidens for, at kræftbehandlingen skader tænder og mund, slutter Pernille Slebsager.
Udvidelsen af ordningen er en del af Kræftplan V – og finansieret heraf.
Loven forventes at træde i kraft 1. juli 2024.