Spring navigation over

- Jeg følte, at der var nogen, som havde tænkt på mig

Malik fik en velkomstpakke, da han blev syg. Nu uddeles 5000 pakker i hele landet.

At få en alvorlig, livstruende diagnose som ung kan føles som at få revet tæppet væk under sig. Sådan oplevede 28-årige Malik Kallio Noesgaard det, da han i foråret 2024 blev diagnosticeret med akut leukæmi.

Derfor var det som et kærkomment kram, da han under sin indlæggelse på hospitalet modtog Ung Kræfts velkomstpakke bestående af viden, råd og erfaringer fra andre unge med kræft, fortæller han.

- Jeg følte, at der var nogen, som havde tænkt på mig. Pakken gav mig en følelse af, at jeg ikke var alene, men at andre unge også havde oplevet det, jeg nu skulle igennem, fortæller Malik. 

En voldsom besked

Året inden den alvorlige kræftdiagnose, var han blevet gift med sin store kærlighed, og sammen var de netop startet på et nyt og spændende kapitel med en ny lejlighed i Odense, nyt job og tanker om snart at stifte familie. 

Nu stod han pludselig med en voldsom besked, der vendte op og ned på livet. 

- Da jeg fik beskeden, tænkte jeg, at det var enden på det hele, fortæller Malik.  

Oveni det hele fik han at vide, at de kommende behandlinger ville nedsætte hans mulighed for at få børn - en overvældende besked, han fik allerede samme dag som diagnosen.

- Det betød, at jeg med det samme skulle tage stilling til, om jeg ville deponere sæd, så vi stadig kunne få børn med hjælp fra fertilitetsbehandling, fortæller Malik. 

Samtidig begyndte Malik også at spekulere på, hvordan han skulle fortælle sin familie om sygdommen. 

- Jeg har en lillebror på 10 år. Hvordan fortæller man ham, at hans storebror har fået en kræftdiagnose, man kan dø af? Det var svært at forholde sig til, husker han. 

I arbejdet med den nye håndbog til unge ”Kræft – og alt det, der følger med” har Malik været med til at give inputs til indholdet baseret på hans egne erfaringer. Privatfoto.
I arbejdet med den nye håndbog til unge ”Kræft – og alt det, der følger med” har Malik været med til at give inputs til indholdet baseret på hans egne erfaringer. Privatfoto.

Redskab til svære snakke

Men heldigvis blev han hurtigt kontaktet af Mette Sabro Møller, som er socialrådgiver og ungekoordinator på hæmatologisk afdeling X på Odense Universitetshospital, hvor Malik var indlagt. 

Hun bruger systematisk Ung Kræfts velkomstpakker i sin kontakt med nydiagnosticerede unge kræftpatienter, fordi hun oplever den som en god indgang til en samtale om deres situation.

- Som ung står man i en meget sårbar situation, hvor alle mulige tanker og svære emner melder sig. Derfor havde jeg den med til en af de første samtaler, jeg havde med Malik, siger hun.

I pakken fandt Malik en håndbog med viden og personlige erfaringer fra andre unge, som han kunne spejle sig i, og selvom han i starten ikke havde det helt store overskud til at læse bogen, så blev den senere en god guideline og samtalestarter, fortæller Malik.

- Det vigtigste budskab er, at velkomstpakken er en gave fra andre unge med kræft. Det gør det så betydningsfuldt, siger Mette Sabro Møller. Privatfoto.
- Det vigtigste budskab er, at velkomstpakken er en gave fra andre unge med kræft. Det gør det så betydningsfuldt, siger Mette Sabro Møller. Privatfoto.

Håndbog som inspiration

Da chokket havde lagt sig, kunne Malik bruge håndbogen som inspiration til at tale med Mette om forskellige emner. Blandt andet hvordan han kunne håndtere sit arbejde i forhold til sit kræftforløb, og hvordan han kunne tale med sin familie om sygdommen.

- Mette vidste lige præcis, hvordan hun skulle råde mig til at få sagt tingene på den bedste måde. Hun var så god til at se både mig og mine pårørende i det, siger Malik.

I dag har Malik det heldigvis godt. I august sidste år fik han en knoglemarvstransplantation, og bare fem måneder senere var han tilbage i sit arbejde som social- og sundhedshjælper.  

- Der er stadig nogle ting, jeg kæmper med, men mit immunforsvar er oppe at køre igen, så det er rigtig godt. Uden min hustru, familie og de fantastiske ungekoordinatorer ved jeg ikke, hvordan jeg var kommet igennem det, slutter han.

Siden 2017 har Ung Kræft delt omkring 4500 velkomstpakker ud til 18 hospitaler, som hospitalets sundhedsprofessionelle kan give til unge med kræft i alderen 18-39 år.