Med den nye undersøgelse er det samtidig første gang at forskere har haft mulighed for at undersøge, hvilken type brystkræft som vil stige. Her er den gode nyhed, at det især er den type brystkræft, som typisk har det bedste forløb, og som kræver den mildeste behandling (den såkaldt ER+/HER2- undertype). Her er kræftcellerne afhængige af hormonet østrogen for at vokse.
Ældre har særlige behov
Stigningen i antallet af ældre kræftpatienter er relevant for sundhedsvæsnet allerede nu, fremhæver Frederik Palshof. De flere ældre patienter vil nemlig stille andre krav til sundhedssystemet. Det skyldes bl.a., at risikoen for at man har flere kroniske sygdomme ud over kræft, stiger med alderen. Samtidig vil ældre mennesker ofte have sværere ved at komme sig helt efter en kræftbehandling.
- Ældre kræftpatienter er typisk mere skrøbelige på en række punkter. Det kan betyde at man skal have et større team af sundhedsprofessionelle til at tage hånd om dem for at sikre, at de kommer godt ud på den anden side af behandlingen. Det vil formentlig også betyde et større behov for geriatere, altså læger med speciale i ældres sygdomme, siger Frederik Palshof.
Det er netop disse særlige behov, som ifølge forskerne gør den nye forskning vigtig:
- Jo mere viden vi har om, hvilke patienter der i fremtiden kommer ind ad døren hos sundhedsvæsnet, jo bedre kan vi tage hånd om dem, og jo bedre kan vi bruge ressourcerne, siger Frederik Palshof.
Ingen stigning blandt yngre kvinder
Den nye undersøgelse er baseret på data fra i alt 205.305 kvinder fra de nordiske lande, herunder 50.000 kvinder fra Danmark. Og resultaterne peger på at udviklingen med flere ældre brystkræftpatienter vil ske i både Danmark, Norge, Sverige og Finland.
Konklusionen er baseret på den udvikling der har været i brystkræft for årene 2012-2021, hvor beregninger viser, at der har været en stigning på omkring 2 pct. flere kræfttilfælde om året.
- Dette er baseret på mange solide data og viser en stabil tendens, som giver os grund til at tro, at det er en udvikling, som også vil fortsætte i de kommende år, siger Frederik Palshof.
Undersøgelsen viser samtidig, at der ikke sker en stigning i antallet af brystkræfttilfælde blandt de yngre kvinder.
Resultaterne er offentliggjort her: Palshof FK. et al.: Trends in breast cancer among elderly women: Development in estrogen and HER2 subtypes in the last ten years. Breast. 2024 Dec 15:79:103860. doi: 10.1016/j.breast.2024.103860. Online ahead of print.