Spring navigation over

Kræftrådgivningen blev familiens redning, da Kristian blev syg

Da Kristian blev erklæret livstruende syg, fik hele familien akut brug for støtte og rådgivning. I dag er de taknemmelige over hjælpen, de fik i Kræftrådgivningen i Herlev.

Da Kristian Lilja Madsen blev kræftsyg, fik familien Lilja Madsen hjælp til at håndtere det svære og komplicerede forløb i Kræftrådgivningen i Herlev. Foto: Didder Oppermann.
Da Kristian Lilja Madsen blev kræftsyg, fik familien hjælp til at håndtere det svære og komplicerede forløb i Kræftrådgivningen i Herlev. På billedet ses - udover Kristian - hans hustru Karina Lilja Madsen og deres fælles barn Emma Lilja Madsen Foto: Didder Oppermann

At træde ind i Kræftrådgivningen i Herlev blev livsændrende for familien Lilja Madsen, da de søgte støtte og vejledning midt i deres livs største krise.

I 2023 blev den 50-årige familiefar Kristian Lilja Madsen pludselig og uventet erklæret uhelbredelig syg med tarmkræft, der havde spredt sig til leveren. Og det slog benene væk under familien.

Det var en umenneskelig hård, smertefuld og uoverskuelig situation at stå i, fortæller Kristian, der rakte ud til Kræftrådgivningen i Herlev for at få hjælp.

- Det har reddet os, at der stod et fagligt dygtigt sikkerhedsnet af kompetente mennesker klar til at gribe os som familie – især min hustru og datter, og det gav mig en vigtig ro til at være patient og fokusere på at blive rask, siger han.

Blod i afføringen

Det ulykkelige forløb begyndte i starten af 2023, da Kristian opdagede blod i afføringen. Han havde lige modtaget indkaldelsen i tarmkræftscreeningsprogrammet, så han lavede et skrab og fik det sendt afsted med posten.

- Min far døde af tarmkræft, da han var 69 år, men jeg var som sådan ikke urolig, husker han.

Kristian forventede, at han nok ville blive indkaldt til en kontrol på grund af blodet, men han var ikke forberedt på den alvorlige besked, han snart skulle modtage efter de opfølgende prøver.

I koloskopien fandt lægerne nemlig en stor tumor, og den efterfølgende biopsi viste, at det var kræft. Diagnosen ramte som en bombe i familien.

Kristian havde tarmkræft, og de efterfølgende undersøgelser konkluderede, at den havde spredt sig til leveren med mange tætsiddende metastaser. 

Det umuliggjorde en operation i leveren, og Kristian blev erklæret uhelbredelig syg og med en besked om, at der ikke var mange år tilbage at leve i.

Dén besked rev gulvtæppet væk under ham, og de sorte tanker overvældede ham.

Tumor svinder ind

Kristian gik i gang med kemobehandlingerne på hospitalet, og den udmattede ham så meget, at han næsten ikke kunne holde sig oprejst efter en behandling. Han kunne praktisk talt sidde på en bænk ved hospitalet og falde i søvn.

Men så begyndte han i stedet at gå ind i Kræftrådgivningen i Herlev, der ligger i gåafstand fra hospitalet.

H.M. Dronningen besøgte 9. april 2025 Kræftrådgivningen i Herlev, hvor hun mødte Kristian, Emma og Karina til en snak om Kræftens Bekæmpelses tilbud og aktiviteter. Foto: Jonas Olufson
I kræftrådgivningen kunne jeg være mig selv og slappe af. Et utroligt dejligt, smukt sted, hvor jeg følte mig hjemme
Kristian Lilja Madsen

Kristian tog så godt mod kemobehandlingerne, at kræfttumoren i tarmen begyndte at svinde ind og kunne opereres væk. Men metastaserne i leveren var der stadig.

Inden tarmkræftoperationen besluttede lægerne derfor at indstille Kristian til en udredning i forhold til, om han ville egne sig til at få en ny lever. Det ville være en kæmpe gamechanger for hans overlevelse.

- En levertransplantation ville kunne redde mig og gøre mig kræftfri, så jeg ikke længere var uhelbredelig syg, fortæller Kristian.

Endnu en kræftdiagnose

Men sådan skulle det ikke gå, da en efterfølgende PET-scanning desværre viste, at Kristian også havde skjoldbruskkirtelkræft.

- Jeg havde ikke bare én, men to kræftsygdomme! Alle lægerne stoppede op. Hvad nu!? Man kan jo ikke få en ny lever, hvis man har kræft et andet sted i kroppen, siger Kristian.

Kræftrådgivningen i Herlev er en af Kræftens Bekæmpelses 12 store kræftrådgivninger med gratis rådgivningstilbud og aktiviteter til kræftpatienter og pårørende. Kræftrådgivningen ligger på Borgmester Ib Juuls vej 2 på en nabogrund til Herlev Hospital. Alle er velkomne til at kigge forbi. Foto: DIdder Oppermann
Kræftrådgivningen i Herlev er en af Kræftens Bekæmpelses 12 store kræftrådgivninger med gratis rådgivningstilbud og aktiviteter til kræftpatienter og pårørende. Foto: Didder Oppermann.

Familien var slået tilbage til start og befandt sig på en rutsjebanetur af håb og fortvivlelse. Kristian var virkelig syg.

Nu skulle han opereres både i tarmen og i skjoldbruskkirtlen, og det skulle gå hurtigt. Karina, hans hustru, var i chok, frygt og sorg. Det samme var hans trettenårige datter Emma.

- Man fjernede venstre del af min skjoldbruskkirtel 11. december 2023 og kræfttumoren i tarmen ni dage efter. Forløbet var meget hårdt, især for familien, fortæller han.

Selvom Kristian var meget medtaget af de to operationer, så var han meget bevidst om det pres, familien stod i som pårørende.

- Det er sværere at være pårørende end patient. Karina har haft firedobbelt arbejde som mor, hustru, passe arbejdet og hjemmet. Derudover har hun været uvurderlig støtte for mig. Jeg er dybt taknemmelig for, at kræftrådgivningen greb hende, fortæller Kristian.

Ny lever

En forårsdag i 2024 blev han indstillet til levertransplantation, og efter seks dage på venteliste fik han besked om, at der var en lever til ham.

Han tog godt mod den nye lever, og er i dag kræftfri.

- Jeg er meget bevidst om, at jeg har fået en chance mere, og det indgyder ærefrygt. 25. april er min nye fødselsdag, siger han smilende.  

Selvom Kristian ikke længere har kræft, er han heller ikke rask. Han føler, at situationen stadig er meget ny, og at det hårde forløb endnu ikke helt har bundfældet sig.

Hans hustru kæmper også med efterreaktioner på det hårde forløb.

- Jeg bliver aldrig den samme igen, når man først har fået at vide, at man godt kan regne med at skulle herfra. Man gider ikke bruge tid på små dumme ting, der formørker sindet, siger Kristian.

Nu er han så småt startet op på sit arbejde, men på meget nedsat tid.  Han er plaget af senfølger, især kognitive udfordringer og overvældende træthed.

Taknemmelig for hjælp

Der er ingen tvivl om, at forløbet har kostet meget for familien, men der er heller ikke tvivl om, at de har et stærkt sammenhold, og at de holder sammen som familie. Når de ser tilbage, er de taknemmelige for den hjælp, de har fået i kræftrådgivningen.

- Ud over den professionelle rådgivning har det også været berigende at møde andre kræftpatienter og pårørende og alle de frivillige. Man kan bare kigge på hinanden med et enkelt blik, så ved man alt. Man behøver ikke forklare sig, siger han og tilføjer:

- Især min hustru Karina har fået meget hjælp og bruger stadig huset til at få styr på frygten, sorgen og tankerne. Faktisk er hun blevet inspireret til at selv at blive frivillig i Kræftrådgivningen i Herlev og give erfaringer videre til andre, når hun engang er på den anden side, slutter Kristian.

""

Kræftlinjen

Du kan få gratis, professionel rådgivning på Kræftlinjen. Ring til os på 80 30 10 30 eller skriv via chatrådgivningen. Kræftlinjen har åbent alle hverdage kl. 9-21 og kl. 12-17 i weekenden. Kun lukket på helligdage.

Kræftlinjen
""

Kræftrådgivninger i hele landet

Du kan få rådgivning og deltage i aktiviteter sammen med andre, der har kræft inde på livet, i Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger. Kræftrådgivningerne ligger ofte tæt på de kræftbehandlende sygehuse og du er velkommen til at kigge forbi. Find nærmeste her.

Kræftrådgivninger