Spring navigation over

Ny kræftplan på vej – hvad betyder det for dig?

Kræftplan V kan styrke indsatsen for tidlig diagnostik, senfølger, rehabilitering og lindrende behandling.

kvinde foran tavle med spørgsmålstegn
Den femte kræftplan er på vej, og det kan betyde bedre kræftforløb for patienterne. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Måske har du hørt, at den femte kræftplan er lige på trapperne. Men hvad kommer der til at stå i den, og hvad kan det betyde for kræftpatienterne? 

Hvad er en kræftplan?

En kræftplan er en politisk vedtaget national handleplan, der skal forbedre kræftbehandlingen i Danmark og sikre, at færre får kræft, flere overlever kræft og at flere får en bedre livskvalitet med og efter kræft. 

I Danmark er der siden 2005 indført fire kræftplaner, og den femte er nu undervejs. Kræftplanerne har sammen med bl.a. betydelige investeringer i kræftområdet bidraget til, at flere overlever kræft. 

Kræftpakker, der sikrer hurtig udredning ved mistanke om kræft og behandling var en del af den første kræftplan. Screeningprogrammerne for tarm-, bryst- og livmoderhalskræft udspringer også af kræftplanerne.

Hvem har lavet anbefalingerne? 

Sundhedsstyrelsen har med input fra bl.a. fagfolk og patientrepræsentanter udarbejdet et forslag til initiativer, som skal med i Kræftplan V i et ‘Fagligt oplæg til Kræftplan V’.

Kræftens Bekæmpelse har været med i processen og foreslået, at områder som tidlig diagnostik, hjælp til senfølger, bedre palliation, mere sammenhængende patientforløb og mindre ulighed i kræft samt bedre brug af sundhedsdata bliver del af Kræftplan V.

Hvad mener Kræftens Bekæmpelse?

Regeringen udarbejder på baggrund af Sundhedsstyrelsens anbefalinger en politisk plan for kræftområdet, som gælder de næste mange år. Her vil politikerne vælge en række områder, som de mener kan føre til bedre behandling af mennesker med kræft. 

Bliver Sundhedsstyrelsens anbefalinger en del af den endelige Kræftplan V, vil det være et fremskridt for patienterne både før, under og efter kræftbehandling. Det vil også betyde, at sundhedsdata og viden i højere grad kan udnyttes til at forbedre kræftpatienternes forløb. 

Hvad sker der nu?

Sundhedsstyrelsen har nu sendt sine anbefalinger til den kommende kræftplan til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, og drøftelserne om en politisk Kræftplan V kan gå i gang.