Spring navigation over

Ny optælling: Børn udsættes for massiv markedsføring af usunde fødevarer

Børn ser i gennemsnit 26 opslag af usunde fødevarer dagligt.

Markedsføringen af de usunde fødevarer påvirker børns smagspræferencer, øger deres forbrug og medvirker til en større risiko for overvægt.

Markedsføring på digitale medier er ofte forklædt som underholdende indhold, og her er de unge desværre lette at påvirke. En ny optælling foretaget af Kræftens Bekæmpelse viser, at børn og unge mellem 12-17 år i gennemsnit ser 26 opslag af usunde fødevarer hver dag på digitale medier.

Og dét er problematisk af flere årsager, forklarer Mette Lolk Hanak, forebyggelsesdirektør i Kræftens Bekæmpelse.

- Vi ved, at markedsføring af usunde fødevarer påvirker de unges holdninger, præferencer og bidrager til et øget forbrug. Det fører til et usundt kostmønster, som øger risikoen for overvægt, der er et stigende problem blandt børn og unge i Danmark.

En ud af fem børn i Danmark har i dag overvægt, og det påvirker deres sociale liv og trivsel negativt. Størstedelen af de børn, der lever med overvægt, tager den med sig ind i voksenlivet. Det øger risikoen for en lang række sygdomme, herunder 15 forskellige kræftformer.

Behov for politisk regulering

De 26 deltagere i alderen 12-17 år blev i optællingen bedt om at bruge digitale medier, som de plejer på en normal dag. Det betød for hovedparten 2-4 timer.

23 ud af de 26 deltagere blev eksponeret for markedsføring af usunde fødevarer, og det var særligt kager, fastfood, desserter, slik og søde drikke. Optællingen viser, at knap 70 pct. af fødevaremarkedsføringen målrettet deltagerne består af usunde fødevarer. Resultaterne er linje med andre undersøgelser på området.

- Det skader vores børn og unges sundhed, at de så massivt er mål for markedsføring af usunde produkter på digitale medier, fastslår Mette Lolk Hanak og fortsætter:

- I dag findes der ingen lovgivning, der effektivt beskytter børn under 18 år mod markedsføring af usunde fødevarer. Det er i øjeblikket branchen selv, der skal føre kontrol med, om reglerne overholdes – og det er uholdbart. Derfor er der brug for en stramning af markedsføringsloven, så børn sikres bedre, siger Mette Lolk Hanak.

Danskerne bakker op

Det er ikke kun Kræftens Bekæmpelse, der ønsker bedre lovgivning for at beskytte børn og unge mod markedsføring af usunde fødevarer på digitale medier.

En undersøgelse fra 2024 viser, at 54 pct. af danskerne støtter en lovgivning, der beskytter børn mod reklamer og anden markedsføring af usunde fødevarer, mens 18 pct. er imod, og 25 pct. hverken er for eller imod dette.

Opbakningen er endnu større blandt forældre til 12-17-årige, når de er blevet gjort opmærksomme på, hvor meget og hvordan børn eksponeres for usunde fødevarer. Hele 74 pct. mener, at der bør indføres lovgivning, der beskytter børn og unge mod denne markedsføring.

Læs mere her: Når skærmen frister - Børn og unges digitale eksponering for usunde fødevarer og alkohol
 

Det mener Kræftens Bekæmpelse om usunde mad- og drikkevarer

Kræftens Bekæmpelse anbefaler flere afgifter og strammere regler for markedsføring af usunde mad- og drikkevarer.

Læs anbefalingerne

Ny forskning skal dokumentere den massive markedsføring

Et nyt forskningsprojekt støttet af Knæk Cancer via forebyggelsespuljen Prevention Lab bruger kunstig intelligens til at afdække den markedsføring, som børn og unge udsættes for på digitale medier.