Spring navigation over

Ny podcast: Hvorfor får flere og flere overvægt?

Glem alt, du troede, du vidste om overvægt – her er, hvad forskerne faktisk ved.

Krop, der flyder i vand og er vægtløs.
Illustration: Katrine Holst Nielsen

Vægtløs er en podcast for dig, der vil have en dybere og mere nuanceret forståelse af overvægt – og for dig, der tror, du allerede ved det hele, men er åben for at blive klogere.

Overvægt er et komplekst og omdiskuteret emne, der ofte bliver reduceret til en simpel ligning om kalorier ind og kalorier ud. Det er i hvert fald den sang, der efterhånden er blevet sunget i mange år. Men hvad siger forskningen egentlig?

I den nye podcast Vægtløs fra Kræftens Bekæmpelse stiller landets førende forskere skarpt på den nyeste viden om overvægt. Vi bryder forskningen ned til en spiselig størrelse, undersøger, hvilke strukturer og samfundsnormer der har indvirkning på overvægt, og nuancerer det komplekse emne.

En kalorie er ikke bare en kalorie

I første afsnit møder du seniorforsker Anne Tjønneland fra Kræftens Bekæmpelse, som gør dig klogere på, hvordan ultraforarbejdede fødevarer spiller en helt afgørende rolle, når vi taler om overvægt. For Anne Tjønneland handler det nemlig ikke nødvendigvis om, hvor meget vi spiser, men hvad vi spiser:

- Vi skal have meget mere fokus på, hvad det er for nogle fødevarer, vi spiser – og så glemme kalorierne lidt.

Find ud af, hvorfor der er forskel på 200 kalorier i et æble og 200 kalorier i en pose vingummi, og hvordan du som forbruger kan navigere i alle de ultraforarbejdede fødevarer.

Fingre i vand

Maden har fået vokseværk

I andet afsnit af Vægtløs kan du høre, hvordan pakke- og portionsstørrelser har ændret vores spisevaner. Seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet, Sisse Fagt, forklarer:

- Vores portionsopfattelse er blevet smadret. Vi er blevet vant til, at en normal slikpose er 150-200 gram, hvor den tidligere var 60 gram.

Afsnittet dykker ned i vores snackingkultur, og hvordan størrelsen på madvarer ændrer vores opfattelse af mad og mæthed. Flere fødevarer har nemlig haft vokseværk de seneste år, og det øger risikoen for overvægt, når vi er programmeret til at spise rub og stub.

Når vi har en cookie på størrelse med en frisbee og en bagel på størrelse med en badering, så er det lidt et problem.
Sisse Fagt, Seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet

Der er meget mere viden at hente

Glæd dig også til tredje afsnit med Jens Meldgaard Bruun, lægefagligleder fra Nationalt Center for Overvægt, der gør dig klogere på børn og vægt, og hvilke særlige forhold dig gør sig gældende her. Men også på emnet overvægt mere generelt og hvor stor en rolle gener egentligt spiller – og hvordan det også kan give muligheder og potentiale. 

I fjerde afsnit, inviterer vi Ulla Toft, afdelingschef fra Steno Diabetes Center, ind for at tale om markedskræfter, der lokker os forbrugere til at putte flest muligt usunde fødevarer i indkøbskurven. 

Vægtløs udkommer torsdage fra den 3. april og kan findes der, hvor du lytter til podcasts.

Lyt til første afsnit

Det mener Kræftens Bekæmpelse om ultraforarbejdede fødevarer

Undersøgelser viser, at personer der spiser mange ultraforarbejdede fødevarer har en højere risiko for en række forskellige sygdomme – herunder kræft. Der er behov for mere forskning på området, mener Kræftens Bekæmpelse, der bl.a. anbefaler, at der indføres afgifter på usunde fødevarer.

Læse mere

Overvægt

Overvægt er en af tidens største samfunds- og sundhedsmæssige udfordringer. Overvægt har mange årsager, og det er ikke kun den enkeltes ansvar. Få viden om årsagerne og sammenhængen mellem overvægt og kræft.

Læs mere