Spring navigation over

10-års jubilæum: - Vi vil fortsætte med at vise, at vi aldrig glemmer Lukas

Team Lukas har været med i Stafet For Livet, siden Lukas døde af kræft som 11-årig, og kan i år fejre 10-årsjubilæum. Familien bruger dagen til at mindes Lukas og samle ind til Kræftens Bekæmpelse på en meningsfuld måde.

Karina Gudbergsen (i midten forrest) er mor til Lukas og holdkaptajn på 10. år. Hele familien bakker op om Stafet For Livet med praktisk hjælp og godt humør. Lukas' brødre Noah og Oliver, der i dag er voksne, har været med, siden de var børn og gået tusinder af skridt på banen for deres bror og for kræftsagen.

- Lukas satte så stort et aftryk i vores hjerter, og vi vil gerne fortsætte med at vise, at vi aldrig glemmer ham. Det var vigtigt for ham - og lige så vigtigt for os, hans familie - at han ikke bliver glemt, siger Lukas’ mor Karina Gudbergsen, holdkaptajn for Team Lukas.

Holdet har været med i Stafet For Livet, siden Lukas døde af leverkræft som 11-årig, hvor familie, venner og lokale borgere bruger dagen – nogle også natten – til at mindes og fejre Lukas’ liv.

Flere generationer er på banen til Stafet For Livet på Team Lukas, der både består af familie, venner og borgere i byen, der dukker op på dagen og går sammen med familien..

Bror samlede penge ind

Lukas fik kræft i leveren som 2-årig, men blev i første omgang erklæret rask. I 2013 vendte kræften desværre tilbage og havde spredt sig til blandt andet lunger og hjerne. I 2015 gik Lukas bort.

Det første år, familien deltog i Stafet For Livet, var Lukas’ brødre Noah og Oliver 9 og 14 år gamle. Da Noah var blevet 13 år, besluttede han at gå 100 runder på den 400 meter lange bane. Familie, venner og bekendte støttede med 1-5 kr. pr. runde, og det endte med, at Noah fik gået 104 runder og personligt fik samlet 14.500 kr. ind.

Det samlede resultat for holdet nåede op på 65.000 kr. i alt. 

Lukas' mostre hjælper med at få bygget en hyggelig camp og sælge kager og kaffe til stafetten.
Det er en dag, hvor vi mindes Lukas og på en trist baggrund har mulighed for at samle nogle penge sammen til en god sag og sætte fokus på kræft. Det hjælper os at tale om det og være åbne.
Karina Gudbergsen, mor til Lukas

Stor opbakning til holdet

I starten bestod holdet mest af familiemedlemmer ’og en pavillion og nogle plasticstole’. Men Team Lukas voksede hurtigt og nåede et enkelt år op på mere end 90 deltagere.

Lukas’ brødre, som i dag er voksne, giver hvert år en hånd med det praktiske. Mostre, onkler og fætre hjælper til med at få sat en hyggelig camp op og pille det hele ned igen.

Smoster (Lukas sagde det med ’s’, så det hedder hun stadig, red.) bager kager, som er meget populære og en fast tradition, der sælges sammen med kaffe. 

Folk fra byen, der har hørt Lukas’ historie, møder også op på dagen for at støtte op om holdet.

Team Lukas er nemlig et såkaldt åbent hold, hvor alle kan deltage.

- Det er en dag, hvor vi mindes Lukas og på en trist baggrund har mulighed for at samle nogle penge sammen til en god sag og sætte fokus på kræft. Det hjælper os at tale om det og være åbne, siger Karina Gudbergsen.

Flere generationer er på banen til Stafet For Livet og bidrager, som de kan. Nogle går og løber dag og nat, mens andre sælger kage og kaffe i teltet.

Hårdt og meningsfuldt

Til Stafet For Livet er der deltagere fra holdet på banen i både de lyse og mørke timer.

Netop den fysisk krævende måde at samle ind på gør det ekstra meningsfuldt for Karina Gudbergsen.

 - Det symboliserer, at det er hårdt at have kræft, hele døgnet. og derfor går vi hele døgnet. Vi kan jo allesammen donere nogle penge på MobilePay og forsøge at vinde en bil til Knæk Cancer. Men fordi, det er hårdt, er det også givende, for du skal give noget af dig selv og involvere dig. Det rører mig, for det er hårdt for dem, der har kræft og deres familier.

Team Lukas har været med i Stafet For Livet, siden Lukas klasselærer foreslog, at de stillede med et hold. I 2025 fejrer Team Lukas 10-årsjubilæum

Et særligt fællesskab med de frivillige

Karina Gudbergsen har været holdkaptajn for Team Lukas i alle årene og frivillig i Stafet For Livets styregruppe i syv år.

I dag har hun trukket sig fra styregruppen for at fokusere på Team Lukas, som er blevet et stort hold. Derudover er hun frivillig i Kræftens Bekæmpelses Lokalforening på Bornholm, hvor hun står for arrangementer for familier med kræftramte børn, som hun gerne ser vokse endnu mere.

Fællesskabet med de andre frivillige er nemlig en anden vigtig årsag til, at familien gang på gang snører løbeskoene og går på banen med ’Team Lukas’ skrevet på T-shirten.

 - Det er en speciel dag med en helt særlig stemning, og det er fedt at møde alle de frivillige. Mange af dem kender jeg, og de er blevet en slags Stafet For Livet-familie - også selv om der kommer nye til, siger Karina Gudbergsen, der har stor ros til de frivillige

 - Det, at der er så mange frivillige, der stiller op og knokler, synes jeg er meget smukt.

Vil du deltage i Stafet For Livet?