Tarmkræft er den tredjehyppigste kræftform i Danmark. Men takket være det nationale screeningsprogram er tarmkræft faldende i aldersgruppen, der får tilbudt screening (50-74 år). Det viser tal fra Nordcan. Screening kan nemlig finde forstadier til tarmkræft, så de kan behandles, før de udvikler sig til kræft.
- Det er virkelig positivt, at tallene nu viser det, som vi har forventet – at screening rent faktisk forebygger tarmkræft. Men vi har stadig en udfordring med dalende deltagelse, siger Morten Rasmussen, der er chef for tarmkræftscreeningen i Region Hovedstaden og formand for Dansk Tarmkræftscreeningsdatabase.
Ifølge den nyeste årsrapport fra Dansk Tarmkræftscreeningsdatabase deltager 60 procent af de inviterede borgere i screeningen. Det betyder, at omkring 40 procent ikke gør brug af muligheden for at forebygge tarmkræft gennem screening.
- Der er god grund til at tage imod tilbuddet om screening. Ikke alene kan tarmkræft forebygges, screening har også været en væsentlig faktor i den markante forbedring af dødeligheden over de seneste 10 år. To ud af tre tarmkræfttilfælde, der bliver fundet ved screening, bliver opdaget i et tidligt stadie, siger Morten Rasmussen.
Når tarmkræft findes ved screening, er muligheden for mere skånsom behandling og overlevelse bedre.