Spring navigation over

Unge kvinder glemmer at gå til kræftscreening

Halvdelen af de unge kvinder deltager ikke i livmoderhalskræftscreening.

- Omkring halvdelen af 23-29-årige kvinder får ikke bestilt tid til screening for livmoderhalskræft, når de får invitationen i e-Boks. Med screening kan forstadier til livmoderhalskræft findes og behandles, før de udvikler sig til kræft. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

De nyeste tal i årsrapport 2023 fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram viser, at cirka halvdelen af 23-29-årige kvinder ikke har fået taget et celleskrab fra livmoderhalsen inden for et år efter, de fik invitationen i e-Boks. Blandt alle inviterede, de 23-64-årige kvinder, er det cirka 40 pct., der ikke deltager i screening inden for et år. 

- Screening handler om at opdage en HPV-infektion eller celleforandringer på livmoderhalsen, før de udvikler sig til kræft, og hvor behandlingen er mere skånsom. Når unge kvinder glemmer eller udskyder at få bestilt tid til celleskrab, er der en risiko for at celleforandringer udvikler sig, uden at de lægger mærke til det, fordi livmoderhalskræft oftest ikke giver symptomer, før sygdommen er fremskreden, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard.

Screening er vigtig, også selvom man er HPV-vaccineret

Livmoderhalskræft skyldes infektion med HPV, som er en seksuelt overført virus. HPV-vaccination nedsætter risikoen for livmoderhalskræft, men beskytter ikke 100 pct. mod HPV. Cirka 76 pct. af kvinder i 20’erne er fuldt vaccineret mod HPV. Mange har dog fået vaccinen efter seksuel debut, hvor vaccinen ikke har lige så god effekt, som når man får den før seksuel debut.

Deltagelsen i screening er lavest blandt de kvinder, der ikke er HPV-vaccineret. Ser man på de kvinder, der får livmoderhalskræft, har to ud af tre aldrig deltaget i screening. 

Livmoderhalskræft kan udryddes med HPV-vaccination og screening

Hvis tilstrækkeligt mange kvinder bliver vaccineret mod HPV, og tilstrækkeligt mange deltager i screening, kan vi faktisk næsten udrydde en alvorlig sygdom som livmoderhalskræft. 

Det er helt unikt, at vi potentielt står overfor at kunne udrydde livmoderhalskræft og dermed undgå sygdommens mange følgevirkninger, både for den enkelte kvinde og for samfundet
Janne Villemoes Bigaard, projektchef og overlæge i Kræftens Bekæmpelse

For at kunne udrydde livmoderhalskræft kræver det, at forstadier til livmoderhalskræft findes og behandles, og det er netop formålet med screening.

Svesken på disken

En undersøgelse har vist, at unge kvinder egentlig gerne vil deltage i screening, men glemmer og udskyder det. De mangler viden om, at HPV er årsag til livmoderhalskræft, oplever ikke screening som personligt relevant og synes, at det er besværligt at bestille tid hos lægen.

I november måned sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på screening for livmoderhalskræft under overskriften ’Svesken på disken’. Her vil seks influencere på hver deres måde fortælle om celleskrab og være med til at minde især unge kvinder om den vigtige undersøgelse.

Læs mere om unge kvinders barrierer for at deltage i screening for livmoderhalskræft.

Screening for livmoderhalskræft

Screening for livmoderhalskræft er et tjek for celleforandringer eller for HPV på livmoderhalsen. Alle kvinder mellem 23 og 64 år bliver tilbudt screening. Ved at deltage i undersøgelsen mindsker du risikoen for, at eventuelle forstadier udvikler sig til livmoderhalskræft.

Hvad er screening for livmoderhalskræft?

Livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft opstår i livmoderhalsens celler. Livmoderhalskræft kaldes også cervixcancer og skyldes i mange tilfælde en HPV-infektion, der kan forebygges med vaccination.

Livmoderhalskræft