Opfølgning efter nyrebækken- og urinlederkræft
Når du har afsluttet din behandling, bliver du som regel tilbudt et opfølgningsforløb på hospitalet. Opfølgningsbesøgene foregår ambulant, hvilket vil sige, at du ikke skal indlægges.
Opfølgningen på behandling for kræft i nyrebækken og urinledere foregår så vidt muligt ens i hele landet og efter de nationale retningslinjer.
Opfølgningsbesøgene foregår på urologisk afdeling oftest hver fjerde, ottende eller tolvte måned.
Hvad sker der ved opfølgningsbesøg?
Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Hvordan lægen undersøger dig, afhænger af sygdommens forløb, og hvilken behandling du har været igennem.
Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer, gener eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener, der er opstået efter behandlingen.
Kontrolundersøgelser efter nyrebevarende operation
Hvis nyren er bevaret, er der en risiko for, at der kan komme nye kræftknuder i nyrebækkenet og urinlederne. Derfor er det som regel nødvendigt, at du får undersøgt den behandlede nyres nyrebækken og urinleder ved en kikkertundersøgelse eller en CT-scanning.
Jo før eventuelle nye knuder bliver opdaget, jo nemmere er de at behandle.
Undersøgelse for eventuel kræft i blæren
Cellerne i slimhinden i nyrebækkenet og urinlederne er af samme type, som cellerne i blærens slimhinde. Hvis du har haft en kræftknude i nyrebækkenet og urinlederne, er der derfor også en lille risiko for, at der senere kan opstå blærekræft.
Derfor er det nødvendigt med opfølgningsbesøg med 4-12 måneders mellemrum, for at lægen kan holde øje med, om der er opstået knuder i blæren.
Undersøgelsen vil oftest foregå ved, at man får en kikkertundersøgelse af blæren. Opstår der knuder i blæren, vil de i de fleste tilfælde kunne brændes væk gennem et fleksibelt kikkertrør (cystoskop).
Undersøgelser efter kemoterapi
Har du fået kemoterapi som lindrende behandling af kræft, der har spredt sig uden for nyrebækkenet og urinlederne, kan du ved opfølgningsbesøgene få foretaget en kikkertundersøgelse af blæren og CT-scanning af bughulen.
Hvis lægen finder kræft ved undersøgelserne, kan du få tilbudt operation og/eller lindrende strålebehandling.
Spørgsmål til lægen
Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.
Gør opmærksom på symptomer eller gener
Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener, der er opstået efter behandlingen.
Behandling af bivirkninger eller gener
Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler og blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.
Tilbagefald af nyrebækken- og urinlederkræft
Risikoen for, at kræft i nyrebækkenet og urinlederne vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået.
De fleste tilbagefald viser sig inden for de første 2 år efter operation.
Hvis kræften spreder sig fra nyrebækkenet og urinlederne, sker det oftest til lymfeknuder, lunger, knogler og lever.
Cellerne i slimhinden i nyrebækkenet og urinlederne er af samme type som cellerne i blærens slimhinde. Hvis du har haft en kræftknude i nyrebækkenet og urinlederne, er der derfor også en lille risiko for, at der senere kan opstå blærekræft.
Undersøgelser for tilbagefald
Er der mistanke om tilbagefald, vil man ofte få foretaget en CT-scanning. Muligvis kan lægen tage en vævsprøve for at kunne påvise et tilbagefald. Læs mere om undersøgelserne her:
Læs om cytologisk urinundersøgelse:
Undersøgelser ved nyrebækken- og urinlederkræft
Behandling af tilbagefald og spredning
Hvis du får tilbagefald af kræftsygdommen, vil lægen vurdere, om yderligere medicinsk behandling kan hjælpe.
Hvis kræften i nyrebækkenet og urinlederne har spredt sig, vil du få tilbudt medicinsk kræftbehandling
Hvis kræften ikke forsvinder
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.