Hvad er nyrebækken- og urinlederkræft?
Kræft i nyrebækkenet og urinlederne er en ondartet knude, der opstår i nyrebækkenets eller urinledernes slimhinde. Behandlingen er operation og nogle gange også kemoterapi eller strålebehandling.
Om nyrebækkenet og urinlederne
Nyrerne er placeret på hver sin side af rygsøjlen og kaldes sammen med urinlederne for de øvre urinveje. De nedre urinveje består af urinrøret og blæren.
Nyrebækkenet er tragtformet, og det er her urinen samles fra nyrerne og ledes videre gennem, urinlederen ned til blæren.
Nyrebækken- og urinlederkræft opstår i slimhinden. Kræft i nyrebækkenet minder om blærekræft, fordi slimhinden i de to organer har den samme type celler.
Tegn på nyrebækken- og urinlederkræft
De mest almindelige symptomer på kræft i nyrebækkenet og urinlederne er blod i ens tis, eller smerter i den ene side af maven eller ryggen, fordi urinlederne bliver blokeret af blod eller kræftceller.
Sygdommen ses oftere, hvis man i forvejen har blærekræft, fordi kræften i urinlederen og nyrebækkenet, opstår i samme slimhinde, der også beklæder blæren.
Hvorfor opstår nyrebækken- og urinlederkræft?
Der kan være forskellige årsager til, hvorfor man får nyrebækken- og urinlederkræft.
Rygning øger risikoen for kræft i nyrebækkenet og urinlederne, fordi tobakken udskilles i urinen. Risikoen afhænger af, hvor længe man har røget og hvor meget man ryger.
Behandling med kemoterapistoffet cyclophosfamid, der bruges ved nogle kræftsygdomme, kan også øge risikoen for at udvikle nyrebækken- og urinlederkræft.
Sygdommen i tal
I gennemsnit fik 53 kvinder og 69 mænd hvert år konstateret nyrebækken- og urinlederkræft i Danmark i perioden mellem 2017-2021.
Ved udgangen af 2021 levede 632 danske mænd og 397 danske kvinder med diagnosen. Det vil sige, at de enten var i behandling, gik til opfølgning eller blev betragtet som raske.
Behandling
Behandlingen for nyrebækken- og urinlederkræft vil som regel være operation, hvor man typisk fjerner hele nyren og urinlederen. Hvis man får fjernet den ene nyre, vil den anden nyre overtage den fjernede nyres funktion.
Der findes forskellige typer af operation, afhængigt af kræftknudens placering og stadie. Laserbehandling er en form for operation, der bruges ved små eller større kræftknuder. Hvis det ikke kan lade sig gøre at bruge laserbehandling, får man en operation, hvor man fjerner hele den syge nyre.
Hvis kræften har spredt sig, kan man få tilbudt medicinsk behandling med kemoterapi eller immunterapi.
Hvad sker der efter behandlingen?
Når behandlingen er afsluttet, bliver man tilbudt at gå til opfølgning på urologisk afdeling. Ved opfølgningsbesøgene, bliver man undersøgt for om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Hvis man har fået en behandling, hvor nyren er blevet bevaret, er der risiko for, at der kan opstå nye kræftknuder. Derfor vil man blive undersøgt ved en kikkertoperation eller en CT-scanning.
Da der også kan opstå kræftknuder i blæren efter nyrebækken- og urinlederkræft, er det nødvendigt at gå til opfølgning med 4-12 måneders mellemrum.
Opfølgningsbesøgene giver en god anledning til at tale med sin læge om spørgsmål og bekymringer, eller hvis man oplever senfølger og gener.
Generelt om kræft
Kræft er en sygdom i kroppens celler. Kræft kan opstå, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse ukontrolleret og uden formål.
Mere om kræft