Hvad er nyrekræft?
Nyrekræft er kræft, der opstår i selve nyrevævet og hedder også cancer renis. Behandlingen er oftest operation, hvor man enten får fjernet en del af nyren eller hele nyren.
Om nyrerne
Nyrerne sidder på hver sin side af rygsøjlen bagerst i bughulen lige under ribbenene. Det er nyrerne der danner urin, så kroppen kan skille sig af med affaldsstoffer og overskydende væske. Nyrerne danner også hormoner, som er med til at regulere blodtrykket.
Der løber cirka 1 liter blod igennem nyrerne hvert minut. Når blodet løber gennem nyrerne, bliver det filtreret for affaldsstoffer og sendes tilbage i kroppens kredsløb. De udskilte affaldsstoffer bliver til urin.
Tegn på nyrekræft
Som regel bliver nyrekræft opdaget ved en tilfældighed. 50-60 pct. af alle tilfælde af nyrekræft, bliver opdaget, når man bliver scannet af en anden årsag.
Tegn på nyrekræft kan være blod i urinen eller smerter i lænden. Nogle gange kan der også være forhøjet blodtryk på grund af hormonproduktion.
Fælles for symptomerne er, at de lige så godt kan være symptomer på noget andet end nyrekræft. Men opdager man forandringer i sin krop, er det altid en god idé at gå til lægen og blive undersøgt.
Hvorfor opstår nyrekræft?
Forskellige faktorer, som rygning og høj alder har betydning for risikoen for at udvikle nyrekræft. Derudover øger overvægt og type 2 diabetes også risikoen for at udvikle nyrekræft.
Cirka 3-5 pct. af alle tilfælde af nyrekræft skyldes arvelige forhold. Der kan være mistanke om arvelig nyrekræft, hvis flere personer i samme familie har eller har haft nyrekræft, eller hvis man ser en ophobning af de samme typer kræft i en familie, herunder nyrekræft.
Sygdommen i tal
I Danmark fik gennemsnitligt 319 kvinder og 721 mænd årligt konstateret nyrekræft i perioden 2017-2021.
Ved udgangen af 2021 levede 3.131 kvinder og 5.957 mænd med nyrekræft i Danmark. Det vil sige at de enten var i behandling, gik til kontrol eller blev betragtet som raske.
Behandling
Operation er som regel den primære behandlingsform, hvor man enten får fjernet hele nyren eller en del af nyren. Hvis man får fjernet hele nyren, vil den anden nyre erstatte den fjernede og overtage dens funktioner.
I nogle tilfælde kan man målrettet fjerne kræftknuden ved at brænde eller fryse den væk. Har sygdommen spredt sig, er det muligt, at få medicinsk behandling eller immunterapi.
Valg af behandling afhænger af sygdommens stadie, og ens eget helbred.
Hvad sker der efter behandlingen?
Efter behandlingen, får man et tilbud om at gå til regelmæssig opfølgning. Man vil typisk blive fulgt i mindst 5 år, i nogle tilfælde kan man blive fulgt i op til 10 år. Hvis man er blevet opereret for nyrekræft uden spredning, foregår opfølgningen hos en urinvejskirurg eller hos den kirurgiske kræftlæge.
I opfølgningsforløbet holder lægen øje med, om der er tegn på tilbagefald, og man kan få hjælp til de gener og senfølger, der kan være efter kræftbehandlingen.
Generelt om kræft
Kræft er en sygdom i kroppens celler. Kræft kan opstå, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse ukontrolleret og uden formål.
Mere om kræft