Om nyrerne
Nyrekræft opstår i nyrerne. I nyrerne dannes urin, som via urinlederne ledes videre ned til blæren. Nyrerne ligger på hver sin side af rygsøjlen, opadtil bagest i bughulen.
Nyrerne regulerer koncentrationen af en række stoffer i kroppen og udskiller affaldsstoffer og væske.
Derudover danner nyrerne hormoner, som regulerer blodtrykket og dannelsen af røde blodlegemer. Nyrerne bidrager også til D-vitamins funktion i kroppen.
Der løber cirka en liter blod gennem nyrerne hvert minut. Når blodet løber gennem nyrerne, bliver det filtreret og renset for affaldsstoffer og derefter sendt rent tilbage i kredsløb i kroppen.
Affaldsstofferne bliver udskilt i den filtrerede væske, der bliver til urin. Urinen bliver ført gennem nyrebækkenet videre gennem urinlederen ned til blæren. Herfra føres urinen gennem urinrøret ud af kroppen.
Nyrekræft opstår i nyrevævet
Nyrekræft opstår i cellerne, der udgør nyrevævet. Kræft opstår, hvis cellerne giver sig til at vokse ukontrolleret i et område af nyren, så der dannes en knude.
Hvis knuden er ondartet, kan den vokse ud af nyren og sprede sig gennem blod- og/eller lymfesystemet.
Nyrekræft og nyrebækkenkræft er to forskellige sygdomme
Vær opmærksom på, at nyrekræft og nyrebækkenkræft er to forskellige sygdomme. Kræft i nyrebækkenet og urinlederen opstår i slimhinden (ikke i selve nyrevævet) og har flere lighedspunkter med blærekræft end med nyrekræft. Læs mere: