Det mener Kræftens Bekæmpelse om aktiv dødshjælp og etik ved livets afslutning
Kræftens Bekæmpelse forholder sig neutralt til aktiv dødshjælp. Som forening udtaler vi os således hverken for eller imod aktiv dødshjælp, men vi deltager aktivt i debatten om etik ved livets afslutning, bl.a. med det sigte at styrke den palliative indsats i Danmark.
Emnet er aktualiseret af, at Folketinget i foråret 2023 modtog borgerforslaget ’Legalisering af aktiv dødshjælp’, som i dag er forbudt i Danmark, samt at Det Etiske Råd på den baggrund afgav en udtalelse om emnet. Desuden har regeringen nedsat ’Udvalg for en mere værdig død’, som skal udarbejde et refleksionsoplæg til at nuancere regeringens beslutningsgrundlag for en dansk model for en værdig død.
Kræftens Bekæmpelse deltager gerne aktivt i den bredere debat om etik ved livets afslutning. Der er brug for mere oplysning om livets afslutning og de muligheder for lindring, der allerede findes.
Kræftens Bekæmpelse mener, i lighed med Det Etiske Råd, at:
- Der fortsat kan gøres meget mere for at sikre den rette hjælp til personer med særlige behov i form af psykisk sygdom, funktionsnedsættelser, ensomme liv og vanskelige levevilkår i det hele taget.
- Patienter ikke for enhver pris bør holdes i live ved at give livsforlængende behandling i situationer, hvor patienten er uafvendeligt døende. Behandlingsmuligheder skal ikke benyttes til at holde patienter i live ud over grænsen for, hvad der er meningsfuldt, hvilket den nuværende lovgivning heller ikke lægger op til. For nogle patienter vil en sådan forlængelse af livet blot føre til en oplevelse af forøget lidelse og udvide den periode, hvor dødshjælp kan udgøre et alternativ til livet.
- Særligt to forhold angående de eksisterende muligheder for at lindre spiller ind i debatten om dødshjælp: en manglende adgang til en tilstrækkelig palliativ indsats og en manglende viden om adgangen til en sådan palliativ indsats. Skal debatten om dødshjælp føres på et oplyst grundlag, bør langt flere kende til muligheden for at frabede sig behandling og for at modtage lindrende pleje og omsorg samt smertebehandling til døden indtræder.
Palliation skal styrkes
Kræftens Bekæmpelse arbejder allerede for at styrke den palliative indsats i Danmark, da det er vigtigt, at den sidste tid bliver så smertefri og rolig som mulig. Palliation betyder lindring. Formålet er at yde lindrende og støttende behandling til patienter samt de pårørende i forbindelse med livstruende og alvorlig sygdom.
Den palliative indsats i Danmark er ikke god nok i dag. Vi mener, at en styrket palliativ indsats for de fleste kræftpatienter og andre med alvorlig livstruende sygdom vil kunne hjælpe til en god og værdig død. Læs mere om Kræftens Bekæmpelses holdning til palliation:
Behandlingstestamente, fravalg af behandling og fravalg af genoplivning
En patient har altid ret til at sige nej til behandling. Det gælder også ved uhelbredelig sygdom, og hvor lægen kun kan tilbyde livsforlængende behandling, fx kemoterapi, respiratorbehandling, hjertemedicin eller antibiotika.
En patient kan også forlange, at en igangværende behandling afbrydes, uanset om patienten ved afbrydelse af behandlingen umiddelbart eller på længere sigt derefter afgår ved døden.
Som patient har man desuden mulighed for i en aktuel behandlingssituation at ønske fravalg af genoplivning. Derudover er det muligt at udfylde et behandlingstestamente, hvor man kan registrere, at man ikke ønsker livsforlængende behandling, herunder genoplivning ved hjertestop, i visse situationer.
Kræftens Bekæmpelse mener, at det generelt er en god idé at udarbejde et behandlingstestamente – uanset om man er syg eller ej. Et behandlingstestamente sikrer, at lægerne følger ens ønsker til behandling, hvis man ikke længere selv er i stand til at give udtryk for sine ønsker.
En læge kan i øvrigt i en situation, hvor en patient er uafvendeligt døende, indgive de smertestillende, beroligende eller lignende midler, som er nødvendige for at lindre patientens tilstand, selvom dette kan medføre fremskyndelse af dødstidspunktet. Dette betragtes ikke som aktiv dødshjælp.
Læs mere:
Om oprettelse af behandlingstestamente på hjemmesiden borger.dk
Om fravalg af behandling på hjemmesiden Styrelsen for Patientsikkerhed
Om fravalg af genoplivning på hjemmesiden Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Om aktiv dødshjælp på hjemmesiden Nationalt Center for Etik
Kontakt
Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte Mette Lemser, sundhedsfaglig konsulent i Kræftens Bekæmpelse:
E-mail: ml@cancer.dk / Tlf.: 35 25 74 30
Kontakt presseteamet
Ønsker du udtalelser til pressen, kan du kontakte Kræftens Bekæmpelses pressetelefon på tlf.: 35 25 74 00