Det mener Kræftens Bekæmpelse om adgang til ny kræftmedicin
Kræftens Bekæmpelse mener, at kræftpatienter i Danmark skal have hurtig adgang til ny, effektiv kræftmedicin. Patienter bør kunne modtage behandling, som deres læge anbefaler, og som vores nabolande tilbyder som standard – også i tilfælde, hvor den ikke er standardbehandling herhjemme.
Der sker en stor udvikling inden for kræftbehandling, hvor nye, effektive lægemidler giver håb til patienter og deres familier.
For Kræftens Bekæmpelse er det afgørende, at kræftpatienter har hurtig adgang til nye, virksomme kræftlægemidler.
Medicinrådet, som er nedsat af Folketinget, afgør, om ny medicin skal anbefales som standardbehandling i Danmark. Medicinrådet skal sikre, at den dokumenterede effekt af ny medicin står i et rimeligt forhold til omkostningerne.
Kræftens Bekæmpelse bakker grundlæggende op om Medicinrådets arbejde og ser det som nødvendigt med en national instans, der vurderer effekt og omkostninger af ny medicin. Kræftens Bekæmpelse er en del af Danske Patienter, som repræsenterer patienterne i Medicinrådet, og Kræftens Bekæmpelse følger tæt med i rådets arbejde og afgørelser.
Vi lægger vægt på, at Medicinrådet arbejder hurtigt og gennemsigtigt, og vi har løbende givet anbefalinger til, hvordan processerne i Medicinrådet kan forbedres.
Øget internationalt samarbejde
Priserne på ny medicin er ikke offentlige. De er fortrolige, fordi lægemiddelvirksomhederne kræver det - også mellem landene. Det gør det svært at sammenligne og forhandle bedre priser, hvilket kan begrænse kræftpatienters adgang til behandling – en situation, vi mener, bør udfordres for at sikre større åbenhed og bedre resultater for patienterne.
Vi opfordrer til et tættere samarbejde om prisforhandlinger i Norden og på EU-niveau. Øget internationalt samarbejde, som Nordisk Lægemiddelforum og Joint Nordic HTA-Bodies, styrker forhandlingskraften over for lægemiddelindustrien og kan sikre hurtigere adgang til nye behandlinger i landene.
Vigtigt princip
Det 7. princip er centralt i Kræftens Bekæmpelses støtte til Medicinrådet. Det giver læger mulighed for at vælge behandlinger med potentiale for den enkelte patient, der enten ikke er anbefalet til standardbehandling eller, som er under vurdering i Medicinrådet.
Lægerne skal søge de regionale lægemiddelkomitéer om tilladelse til at bruge lægemidler efter det 7. princip. Det er vigtigt, at regionerne lever op til princippet og ved afslag giver en gyldig begrundelse.
Der har i medierne været nævnt eksempler, hvor regionerne har afvist behandling med den begrundelse, at Medicinrådet er i gang med at vurdere lægemidlet. Det er ikke i orden, som sundhedsminister Sophie Løhde (V) også har slået fast.
Medierne har også fortalt om kræftpatienter fra Danmark, der selv betaler for behandlinger i udlandet eller på privatklinikker, fordi Medicinrådet endnu ikke har godkendt medicinen til deres sygdom.
Det er dybt bekymrende, når danske kræftpatienter står dårligere end patienter i vores nabolande. Samtidig skaber det ulighed blandt patienter fra Danmark, fordi alle ikke har råd til selv at betale for behandling.
Vigtigt med nye modeller
Vi anbefaler, at alternative aftalemodeller som effektbaserede aftaler undersøges nærmere. Disse aftaler, hvor betalingen afhænger af behandlingsresultatet, kan skabe en mere retfærdig fordeling af risikoen mellem sundhedsvæsenet og industrien, især ved nye, ofte dyre lægemidler.
Medicinrådet og Amgros har allerede taget skridt i denne retning ved at afprøve nye modeller for prisforhandlinger, der kan reducere usikkerheden om effekten af nye behandlinger. Det er en positiv udvikling, som Kræftens Bekæmpelse håber vil blive bredere anvendt, når det er relevant, så patienter hurtigt kan få adgang til den bedste behandling.
En anden mulighed er betingede godkendelser, hvor et lægemiddels effekt overvåges løbende ved hjælp af real world data efter lanceringen. Det kan både gavne patienterne og sikre, at sundhedsvæsenets ressourcer bruges effektivt. Med de stærke sundhedsdata, Danmark råder over, kan vi ved strategisk og målrettet brug skabe et solidt grundlag for beslutninger, der både styrker patientbehandlingen og gavner samfundet som helhed.
Kontakt presseteamet
Ønsker du udtalelser til pressen, kan du kontakte Kræftens Bekæmpelses pressetelefon på tlf.: 35 25 74 00