Det mener Kræftens Bekæmpelse om rygestop som behandling
Kræftens Bekæmpelse mener, at rygestop skal være en integreret del af behandlingen for de patienter, der ryger.
Det er aldrig for sent at holde op med at ryge. For mange patienter kan rygestop være afgørende for både behandling, overlevelse og rehabilitering, og for nogle er rygestop endda på niveau med konventionelle behandlinger.
Rygestop blandt lungekræftpatienter har f.eks. en beskyttende effekt i forhold til både langt bedre overlevelse og mindsket risiko for tilbagefald, uanset hvor fremskreden kræftsygdommen er, og hvor meget patienterne har røget.
Rygestop er ikke kun afgørende for kræftpatienter. Effekten af rygestop kan også være på niveau med flere typer af hjertemedicin. For patienter med lungesygdommen KOL er rygestop helt essentielt. Desuden øger et rygestop livskvaliteten og mindsker risikoen for nye sygdomme. Patienter, som ryger, skal derfor systematisk og hurtigt tilbydes hjælp til at blive røgfri. Der skal sættes ind både lokalt og nationalt og med fokus på bedre koordinering mellem de forskellige aktører.
Tilbyd hurtig rygestophjælp
Sundhedsprofessionelle spiller en afgørende rolle i at oplyse og rådgive om rygestop, og mange patienter er særligt motiverede for at stoppe i forbindelse med sygdom. Men selvom rygestop er en del af de fleste kliniske retningslinjer, er det kun 1 ud af 5 af dem, der ryger dagligt, der opfordres til rygestop på hospitalet. Mangel på tid og ledelsesmæssig prioritering er et par af de udfordringer, når sundhedspersonalet skal italesætte rygning i en travl hverdag.
I Danmark findes en bred vifte af tilbud med hjælp til rygestop: rygestopkurser, telefonrådgivning og rygestop-apps. Effekten af tilbuddene er gode, og derfor bør vi i et presset sundhedsvæsen med knappe ressourcer styrke indsatsen for at støtte og hjælpe patienter med at blive røgfrie. Tre ud af fire akutte indlæggelser skyldes rygning, og tobak er årsag til flere end 50.000 indlæggelser årligt.
Ofte bliver patienterne dog tabt mellem en eller flere aktører, der er utilstrækkelig kommunikation mellem region og kommune, og der er stor ulighed i kommunernes tilbud.
Kontakt:
Hvis du vil vide mere om Kræftens Bekæmpelses holdning til rygestop som behandling, er du velkommen til at kontakte Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse. E-mail: ntk@cancer.dk / Tlf.: 35 25 75 34 / mobil: 30 38 15 31
Læs mere:
Du kan læse mere om rygestop og finde hjælp på vores hjemmeside:
Ryge- og nikotinstop
Kontakt presseteamet
Ønsker du udtalelser til pressen, kan du kontakte Kræftens Bekæmpelses pressetelefon på tlf.: 35 25 74 00