Det mener Kræftens Bekæmpelse om ultraforarbejdede fødevarer
Undersøgelser viser, at personer der spiser mange ultraforarbejdede fødevarer har en højere risiko for en række forskellige sygdomme – herunder kræft. Der er behov for mere forskning på området, mener Kræftens Bekæmpelse, der bl.a. anbefaler, at der indføres afgifter på usunde fødevarer.
Forskning peger på, at et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer kan øge risikoen for en række sygdomme, herunder kræft. Emnet får derfor stor opmærksomhed både i forskningsverdenen og i medierne.
Ultraforarbejdede fødevarer er produkter, der er industrielt forarbejdede og indeholder tilsætningsstoffer, som man ikke ville bruge i et almindeligt køkken.
Begrebet dækker over hundredvis af forskellige forarbejdningsmetoder og tilsætningsstoffer, og man må derfor forvente meget forskellige sundhedseffekter.
Forskningen i ultraforarbejdede fødevarer er forholdsvis ny, og der er stadig mange ubesvarede spørgsmål.
Læs mere om ultraforarbejdede fødevarer, og hvordan du kan genkende dem: Forskere om ultraforarbejdede fødevarer: Sådan styrer du udenom supermarkedets sundhedsskadelige produkter
Til trods for, at forskningen stadig er forholdsvis ny, viser store befolkningsundersøgelser en sammenhæng mellem højt indtag af disse fødevarer og øget risiko for en række sygdomme.
Ultraforarbejdede fødevarer har især forbindelser til hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, fedtlever, nedsat nyrefunktion og inflammatoriske tarmsygdomme. Der er også voksende evidens for en sammenhæng med kræft, særligt i tyktarmen og endetarmen.
Det er velkendt, at evidensen for kræft ofte kommer senere end for de øvrige nævnte sygdomme. Der er stort overlap i risikofaktorprofilen, f.eks. er overvægt relateret til mindst 15 kræftformer, men kræft udvikles over en længere periode end de øvrige sygdomme.
Læs debatindlæg om ultraforarbejdede fødevarer: Forbrugere skal rustes med viden om ultraforarbejdede fødevarer
En væsentlig faktor er, at ultraforarbejdning kan påvirke kroppen negativt på flere måder, bl.a. ved at forstyrre appetitreguleringen, ændre stofskiftet, påvirke tarmbakterierne og fremme lavgradig inflammation (kronisk biologisk stress).
Det er endnu uklart, hvilke forarbejdningsmetoder og tilsætningsstoffer, der er mest skadelige, men det er tydeligt, at ultraforarbejdede fødevarer generelt ikke er gavnlige for folkesundheden.
Det betyder dog ikke, at alle ultraforarbejdede fødevarer nødvendigvis er usunde – både sunde og usunde fødevarer kan gennemgå en proces, hvor fødevaren forarbejdes i stor grad. Men i stort set alle tilfælde gør ultraforarbejdning en sund fødevare mindre sund og en usund fødevare endnu mere usund.
Kontakt presseteamet
Ønsker du udtalelser til pressen, kan du kontakte Kræftens Bekæmpelses pressetelefon på tlf.: 35 25 74 00