Det mener Kræftens Bekæmpelse om screening for lungekræft
Kræftens Bekæmpelse mener, at lungekræftscreening kan redde liv. Men det skal afklares, hvem der er målgruppen, og hvordan programmet kan tilrettelægges, før det indføres i Danmark. For at undgå lungekræft, er det vigtigste fortsat at fokusere på hjælp til rygestop og at forebygge, at børn og unge begynder at ryge.
Lungekræft er den hyppigste kræftsygdom i Danmark. Selvom overlevelsen er forbedret i de sidste 10 år, så er den relative femårsoverlevelse desværre stadig dårligere end ved andre kræftsygdomme. Sygdommen, som primært bliver forårsaget af rygning, opdages ofte sent. 45 procent af patienterne har således spredning af sygdommen, når de får stillet diagnosen. Tidlig diagnostik vil føre til en mere skånsom behandling, bedre overlevelse, og på sigt færre senfølger.
Det vil nu blive afprøvet i et dansk pilotprojekt, hvor 1000 personer i alderen 60-74 år - med et nuværende eller tidligere stort tobaksforbrug - årligt tilbydes undersøgelse med CT af brystkassen. Målet er at finde lungekræft i tidligt stadie. Erfaringerne fra pilotprojektet vil på sigt afgøre, om alle storrygere i Danmark vil få et lignende tilbud. Projektet startede i juni 2024 i Region Syddanmark. Kun personer, som har modtaget en invitation i deres e-boks, har mulighed for at deltage.
Læs mere om studiet på Region Syddanmarks hjemmeside.
Lavdosis CT-scanning bedre end røntgen
Flere undersøgelser har vist at lavdosis CT-scanning er en bedre metode til at screene for lungekræft end et almindeligt røntgenbillede af lungerne:
- En europæisk undersøgelse, det såkaldte NELSON-studie fra 2020, viste, at lavdosis CT-scanning til personer med nuværende eller tidligere stort forbrug af tobak, kan finde lungekræft tidligere og dermed reducere den relative dødelighed med op til 24 procent, sammenlignet med en kontrolgruppe uden tilbud om CT-scanning [1].
- Samler man resultaterne fra kendte lodtrækningsundersøgelser i Europa og USA (9 undersøgelser i alt) i en analyse (metaanalyse) reduceres den relative dødelighed af lungekræft i CT-scanningsgruppen med 16 procent [2].
- Uddybende gennemgang af den videnskabelige evidens for lungekræftscreening udarbejdet af Association of European Cancer Leagues (ECL, in english) kan læses her [3].
Screening må ikke gå ud over kræftpakker
Kræftens Bekæmpelse mener, at et pilotprojekt er et godt afsæt for yderligere afklaring af, om screening for lungekræft bør indføres i Danmark. En efterfølgende vurdering af lungekræftscreening (MTV), som udarbejdes i 2027, vil støtte Sundhedsstyrelsen i at tage stilling til et nationalt program.
Lungekræftscreening kan tage ressourcer fra udredning af mistanke om lungekræft via kræftpakkerne. Mange steder halter det allerede gevaldigt med at overholde de såkaldte kræftpakkeforløbstider (udredningstiden). Derfor er det afgørende, at der er røntgenlæger nok til at gennemgå CT-undersøgelser af lungerne og til at sikre, at bifund, der ikke er kræft, kan blive opdaget og håndteret korrekt.
Hvem har gavn af lungekræftscreening?
Mænd og kvinder med tidligere eller nuværende stort forbrug af tobak har gavn af lungekræftscreening. De har nemlig en høj risiko for at udvikle lungekræft. Herhjemme er tobak hovedårsag til mere end 80 pct. af alle tilfælde af lungekræft. En ny opdateret EU anbefaling om kræftscreening fra 2022 [4,5], opfordrer medlemslandene til at vurdere behovet for lungekræftscreening.
Rygestop forhindrer lungekræft
Screening forhindrer ikke lungekræft i at opstå. Uanset, hvor gammel man er, er det aldrig for sent at holde op med at ryge. Jo tidligere man stopper, jo hurtigere kan kroppen begynde at reparere de skader, som rygningen har medført. Derfor er det afgørende, at man fra politisk hold prioriterer det højt, at forebygge rygning og sikre hjælp til rygestop.
Kontakt:
Hvis du vil vide mere om screening og lungekræft, er du velkommen til at kontakte overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Janne Bigaard:
E-mail: bigaard@cancer.dk / Tlf.: 35 25 75 30/ mobil: 27 77 10 70
Kontakt presseteamet
Ønsker du udtalelser til pressen, kan du kontakte Kræftens Bekæmpelses pressetelefon på tlf.: 35 25 74 00