For kræftpatienterne er det afgørende, at deres kræftforløb er sammenhængende, trygge og baseret på bedst mulig evidens. Det gælder hele forløbet fra udredning, behandling, opfølgning, rehabilitering og palliation til tilbagevenden til hverdagen efter en kræftsygdom.
Udenlandske studier viser, at sammenhængende patientforløb med en gennemgående behandler øger patienternes overlevelse. Med kræftplan IV er fastsat en national målsætning om, at mindst 90 procent af alle kræftpatienter i 2020 oplever, at de har en patientansvarlig læge (PAL) med ansvar for sammenhæng, kontinuitet og tryghed i deres behandlingsforløb.
Dette mål er ikke indfriet endnu, da det på landsplan er 72 pct. af alle planlagte ambulante patienter på onkologiske afdelinger, der oplever, at én læge tager et overordnet ansvar for deres samlede forløb.
Derfor bør der være krav om, at lokale aftaler understøtter regionernes og kommunes fælles populationsansvar og herunder aftaler om konkrete sammenhængende kræftforløb på tværs af sektorer. Der bør endvidere være fokus på at forstærke implementeringen af den patientansvarlig læge på sygehusene og sygehusenes bidrag til at understøtte og sikre sammenhængen i opfølgnings-/efterforløbet efter udskrivelsen.