Det mener Kræftens Bekæmpelse om sygedagpenge
Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats har 24. juni afleveret sine anbefalinger til regeringen. Kræftens Bekæmpelse mener, at kræftpatienters muligheder for at få forlænget sygedagpenge bør forbedres. Der er behov for at få rettet op på uhensigtsmæssighederne i regler og praksis.
24. juni 2024 afleverede Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats sine anbefalinger til regeringen, som nedsatte ekspertgruppen. Opgaven lød på at undersøge og udarbejde forslag til modeller for en reform af beskæftigelsesindsatsen med fokus på større frihed, forenkling og værdighed. Ekspertgruppen er blevet ledet af professor Claus Thustrup Kreiner. Der er derudover nedsat en følgegruppe af centrale interessenter og aktører.
Kræftens Bekæmpelse er opmærksom på, at den gældende praksis på sygedagpengeområdet ikke er ensartet i landets kommuner. Det har haft som konsekvens, at der er kræftsyge borgere, der er blevet frataget sygedagpengene, selvom de har været for syge til at arbejde, eller har haft bivirkninger og senfølger af kræftbehandlingen. Derfor håber Kræftens Bekæmpelse, at politikerne ændrer reglerne og giver patienter bedre mulighed for at komme godt igennem kræftforløbet.
Kræftpatienter kommer i klemme
I vores rådgivninger og på Kræftlinjen møder vi patienter, som har udfordringer med sygedagpenge, selvom de er syge. Vi arbejder for, at alle patienter har et værdigt kræftforløb. Det gælder også i forhold til sygedagpengesystemet.
Kræftens Bekæmpelse ønsker, at mulighederne for at få forlænget sygedagpenge forbedres. Regeringen bør rette op på uhensigtsmæssighederne i gældende regler og praksis. Blandt andet skal kræftpatienter, som har haft et alvorligt sygdomsforløb, sikres mulighed for at restituere sig efter behandling med bivirkninger og senfølger, der har betydning for arbejdsevnen.
Et kræftforløb kan være meget hårdt for kroppen. Det kan give bivirkninger, som typisk opstår i forbindelse med selve kræftbehandlingen og normalt forsvinder igen, når behandlingen er slut. Og det kan give mere varige gener i form af senfølger. Disse kan opstå under eller efter behandlingen – af og til måneder og år efter, den er slut. Senfølger kan både være fysiske og psykiske helbredsproblemer som f.eks. træthed, smerter og angst.
Læs nyheder og fortællinger om sygedagpenge-området
Kræftens Bekæmpelse anbefaler
- At alvorligt syge kræftpatienter skal sikres ro til at blive raske, og skal have ret til sygedagpenge igennem hele deres sygdoms- og behandlingsforløb. Mange alvorligt syge kræftpatienter har en sygeperiode, som varer i mere end 22 uger, og de skal have ret til at få forlænget perioden på sygedagpenge.
- At uhelbredeligt syge kræftpatienter har ret til sygedagpengeforlængelse, så de sikres ro til f.eks. livsforlængende behandling eller en værdig afslutning på livet.
Spørgsmål og svar om sygedagpenge:
Kontakt:
Hvis du vil vide mere om Kræftens Bekæmpelses arbejde på sygedagpengeområdet, er du velkommen til at kontakte Lisbeth Kroer, på e-mail: lkroer@cancer.dk og tlf.: 35 25 76 79.
Kontakt presseteamet
Ønsker du udtalelser til pressen, kan du kontakte Kræftens Bekæmpelses pressetelefon på tlf.: 35 25 74 00
Tema
TEMA: Senfølger
Ofte er det først, når kræftbehandlingen er kommet lidt på afstand, at de følelsesmæssige og fysiske senfølger viser sig. I 2025 vil der være 400.000 kræftoverlevere i Danmark, og halvdelen oplever fysiske eller psykiske senfølger efter kræft. Derfor arbejder vi i Kræftens Bekæmpelse for at få en national strategi for senfølger som en del af Kræftplan V.
Kræftfri, men ikke rask
Ofte er det først, når kræftbehandlingen er kommet på afstand, at de følelsesmæssige og fysiske senfølger viser sig, f.eks. smerter, angst og søvnløshed. Læs her om senfølger, og hvordan du kan håndtere dem: