Det mener Kræftens Bekæmpelse om opvarmet tobak
Kræftens Bekæmpelse mener, at opvarmet tobak skal reguleres på samme måde som cigaretter. Det vil sige med høje afgifter, bedre kontrol med ulovlig markedsføring og stop for salg på internettet.
Rygning er årsag til lungekræft og mindst 15 andre kræftformer, men det er fortsat lovligt at sælge tobak. Opvarmet tobak er et nyt produkt på det danske marked. Det adskiller sig fra almindelige cigaretter ved, at man ikke sætter ild til tobakken, men i stedet opvarmer tobakken i en hardware-del og inhalerer den nikotinholdige røg.
Skadelighed
Uafhængige undersøgelser har fundet kræftfremkaldende stoffer og tjærestoffer i røgen fra opvarmet tobak, men der mangler viden om sygdomsrisikoen på kort og langt sigt. Ifølge verdenssundhedsorganisationen, WHO, er der ikke evidens for, at opvarmet tobak er mindre skadeligt end andre former for tobak.
Opvarmet tobak kan tiltrække nye unge rygere og underminere rygestop, hvis rygerne skifter traditionelle cigaretter ud med opvarmet tobak i stedet for at holde helt op med at ryge. Det har vist sig, at en del af brugerne af opvarmet tobak ikke holder op med at ryge traditionelle cigaretter, men i stedet ryger begge dele. Blandt danskere, der ryger opvarmet tobak, ryger størstedelen også cigaretter, ifølge undersøgelsen Danskernes rygevaner, 2022.
Samme regler for al tobak
WHO anbefaler, at opvarmet tobak bliver reguleret på samme måde som anden tobak.
I Danmark er det tilfældet på en række områder: Opvarmet tobak beskattes som røgtobak. Det er omfattet af lov om forbud mod tobaksreklame, af udstillingsforbuddet på salgssteder. Fra oktober 2023 er det ikke længere tilladt at sælge opvarmet tobak med smag. Opvarmet tobak er også omfattet af standardiserede pakker, dog er selve hardware-delen undtaget.
Kræftens Bekæmpelse mener, at opvarmet tobak skal sidestilles med cigaretter, , hvor prisen bør øges markant så en pakke koster mindst 100 kr. Hverken opvarmet tobak eller andre former for tobaks- og nikotinprodukter bør sælges online. Det vil gøre tobak mindre tilgængeligt for især børn og unge.
Markedsføring til unge
Traditionelle reklamer for tobak er forbudt, men tobaksindustrien udnytter gråzoner til at markedsføre opvarmet tobak som et mindre skadeligt alternativ til rygning. Hardware-delen, der bruges til at ryge den opvarmede tobak, minder om smartphones, og i udlandet markedsføres opvarmet tobak på sociale medier bl.a. af unge influencers som en cool accessory eller gadget. Der er også eksempler på at opvarmet tobak er blevet ulovligt markedsført og solgt til danske unge.
Kræftens Bekæmpelse mener derfor, at de relevante myndigheder bør have særligt fokus på at overvåge og regulere ulovlig markedsføring på f.eks. sociale medier, til events og i butikker.
Tobaksindustriens røgslør
Den globale tobaksindustri har gennem årtier arbejdet systematisk på at skabe tvivl om sygdomsrisikoen ved sine produkter. F.eks. har den introduceret filter- og light-cigaretter med påstande om, at de var mindre skadelige. Opvarmet tobak er et led i denne strategi.
I danske medier har tobaksgiganten Philip Morris udtalt, at de ønsker en ’røgfri fremtid’ og tilbyder opvarmet tobak som løsningen. Samtidig markedsfører de fortsat traditionelle tobaksprodukter globalt.
Nej til nye tobaks- og nikotinprodukter
Kræftens Bekæmpelse mener ikke, at der er brug for flere kræftfremkaldende og sundhedsskadelige tobaks- og nikotinprodukter. Tværtimod. De nye produkter har til formål at tiltrække nye, unge rygere, at fastholde eksisterende rygere og at få tobaksindustrien til at fremstå socialt ansvarlige. Et stop for nye tobaksprodukter vil mindske tobaksindustriens mulighed for at rekruttere og fastholde rygere, så færre i fremtiden vil få kræft på grund af tobak.
Kontakt
Hvis du vil vide mere om Kræftens Bekæmpelses arbejde med eller holdning til opvarmet tobak, er du velkommen til at kontakte Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse. E-mail: ntk@cancer.dk / Tlf.: 35 25 75 34 / mobil: 30 38 15 31
Læs mere
Kontakt presseteamet
Ønsker du udtalelser til pressen, kan du kontakte Kræftens Bekæmpelses pressetelefon på tlf.: 35 25 74 00