Kræftfri, men ikke rask
Mere end halvdelen af alle kræftpatienter oplever senfølger. Her på siden kan du blive klogere på, hvad senfølger er, og hvordan Kræftens Bekæmpelses arbejder for at sikre området det nødvendige fokus og udvikling.
Kræftplan V og senfølger
Ofte er det først, når kræftbehandlingen er kommet lidt på afstand, at de følelsesmæssige og fysiske senfølger viser sig.
I 2025 vil der være 400.000 kræftoverlevere i Danmark, og halvdelen oplever fysiske eller psykiske senfølger efter kræft.
Derfor arbejder Kræftens Bekæmpelses for, at en national strategi for senfølger bliver en del af Kræftplan V, der kommer i 2025.
En opslidende træthed. Angst eller bekymringer. Seksuelle problemer. Føleforstyrrelser.
At være kræftfri er ikke altid det samme som at være rask. Selvom sygdommen er væk, er der ofte spor i sind og krop. Tit dukker der fysiske eller psykiske senfølger op efter endt kræftbehandling.
Flere og flere overlever kræft. Heldigvis. Det anslås, at der i 2025 vil være 400.000 mennesker herhjemme, der lever med eller efter kræft. Det betyder, at vi vil se rigtig mange med senfølger. Ifølge en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse oplever over halvdelen enten fysiske eller psykiske senfølger eller begge dele.
Den gode nyhed er, at det er muligt at hjælpe langt de fleste til et bedre liv. Desværre får mange aldrig den hjælp, de har brug for. Enten fordi de ikke har fået at vide, at hjælpen findes. Eller fordi de uheldigvis bor et sted, hvor kommuner og regioner ikke har prioriteret at lave et tilbud til dem.
I Kræftens Bekæmpelse lægger vi os politisk i selen for, at senfølger bliver en vigtig del af Kræftplan V.
Vi har lavet en række anbefalinger til en bedre indsats mod senfølger. Vi mener blandt andet, at det er vigtigt, at alle patienter informeres bedre om senfølger – både før, under og efter behandlingen. Og vi foreslår, at der etableres senfølgeklinikker i alle fem regioner. Det går simpelthen ikke, at postnummeret afgør, hvilken hjælp man kan få!
Læs mere om Kræftens Bekæmpelses anbefalinger her:
Sarah 28 år
Leukæmi
Fik kræft i 2018 og er nu kræftfri
Jeg har været under kontrol og opsyn i så lang tid. Og så lige pludselig, så skal jeg finde ud af resten selv. Jeg ville ønske, der stod nogen og samlede én op. Det gør der bare ikke.
Sarah 28 år
Leukæmi
Personlig fortælling
Fakta om senfølger
Et stort nyt studie fra Kræftens Bekæmpelse blandt 28.000 kræftoverlevere viser, at:
- 30 pct. af alle kræftoverlevere døjer med smerter i årene efter, at de er blevet kræftfri
- 21 pct. har svær træthed efter deres kræftsygdom
- 23 pct. har sværere ved at deltage i sociale aktiviteter i årene efter deres kræftsygdom
Kun 2 ud af 5 regioner i Danmark har i dag generelle senfølgeklinikker. Hver region bør have mindst én generel senfølgeklinik, mener Kræftens Bekæmpelse:
Læs Kræftens Bekæmpelses syv anbefalinger til Kræftplan V:
Kræftplan V - fremtidssikring af kræftområdet
Se oversigt over senfølgeklinikker i Danmark
Tre nationale forskningscentre for senfølger
I 2018 blev der for Knæk Cancer-midler etableret tre nationale forskningscentre for senfølger. Centrene skal give os ny viden om, hvordan vi opsporer, forebygger og behandler senfølger efter kræft:
Hjælp til bekymringer
Objektivt set er der lav risiko for, at kræften vender tilbage. Alligevel oplever mange bekymringer og tanker, som er ødelæggende for livskvaliteten.
Professor Bobby Zachariae har fået to bevillinger fra Knæk Cancer til at udvikle metoder, der kan hjælpe med at håndtere frygt for tilbagefald. Læs nyheden:
Kræftoverlevere får hjælp til at håndtere frygt for tilbagefald
Personlige beretninger om senfølger
Kræftlinjen
Du kan få gratis, professionel rådgivning på Kræftlinjen. Ring til os på 80 30 10 30 eller skriv via chatrådgivningen. Kræftlinjen har åbent alle hverdage kl. 9-21 og kl. 12-17 i weekenden. Kun lukket på helligdage.
KræftlinjenKræftrådgivninger i hele landet
Du kan få rådgivning og deltage i aktiviteter sammen med andre, der har kræft inde på livet, i Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger. Kræftrådgivningerne ligger ofte tæt på de kræftbehandlende sygehuse og du er velkommen til at kigge forbi. Find nærmeste her.
KræftrådgivningerKræftfri, men ikke rask 1:2
Hør første episode af podcastserien "Kræftfri, men ikke rask". Efter et voldsomt forløb med brystkræft er Stine endelig kræftfri. Hun føler, at hun burde være taknemmelig – men det er et svært sted at være, når både krop og psyke gør ondt.
Læs mere og hør podcastenKræftfri, men ikke rask 2:2
Hør anden episode af podcastserien "Kræftfri, men ikke rask", hvor Morten fortæller om sin vej tilbage til hverdagen og sportslivet trods en række fysiske senfølger.
Læs mere og hør podcastenRapport om senfølger
I rapporten "Helbredt, men ikke rask" beskriver Kræftens Bekæmpelse og Senfølgerforeningen de hyppigste senfølger hos kræftpatienter og kommer med otte anbefalinger, som kan mindske og lindre dem.
Pjece til patienter om senfølger
Pjecen indeholder viden om opfølgningsforløb, senfølger, tilbagevenden til hverdag og arbejdsliv og inspiration til, hvordan man kan styrke krop og psyke efter kræft. Den guider desuden til muligheder for rådgivning.
Senfølgerforeningen
Senfølgerforeningens vision og overordnede mål er at styrke, støtte og vejlede kræftpatienter til at kunne håndtere et hverdagsliv med senfølger.